Stichting Woekerpolis op drift

Ruzie tussen bestuursleden Deelnemers niet voldoende geïnformeerd

Al anderhalf jaar hebben de deelnemers van stichting Woekerpolis Claim (WPC) niets gehoord over de activiteiten. De nieuwsbrief wordt niet langer verstuurd, de website vermeldt geen nieuwe feiten meer. Deelnemers, die hoopten via de stichting gezamenlijk een betere claim te hebben voor te dure verzekeringen, zijn niet geïnformeerd over drie overeenkomsten die namens hen zijn afgesloten met de verzekeraars Nationale Nederlanden, ASR en Aegon, zegt bestuurslid Mannes-Jan den Breejen. Hij kondigde gisteren aan naar de rechter te stappen om de voorzitter van WPC te laten vervangen.

"Onverkoopbaar", noemt Den Breejen de gang van zaken bij WPC. "Wij zijn ooit opgericht om financiële transparantie en zuiverheid af te dwingen bij verzekeraars. En juist bij ons is die transparantie totaal niet in orde." Den Breejen was in 2006 één van de oprichters van WPC, maar is sinds augustus 2010 de laatst overgebleven oprichter die nog in het bestuur zit. Sinds die tijd is het WPC 'snel bergafwaarts gegaan', stelt hij. "Al na een aantal maanden werd duidelijk dat de nieuwe voorzitter te weinig tijd had voor zijn bestuurstaak. Bovendien trokken beide andere bestuursleden zich niets aan van onze statuten en de gedragscode die wij hebben ingesteld."

Zo zou WPC volgens de eigen regels de inleg van deelnemers terugstorten. Maar van de 60.000 deelnemers wachten nog altijd 15.000 mensen op hun inleg, van maximaal 30 euro, zegt Den Breejen. Ondertussen lopen de kosten van de stichting gewoon door: "De bestuurskosten bedragen ruim 200.000 euro per jaar, maar daar staan geen resultaten tegenover", zegt Den Breejen. "Dat is niet uit te leggen aan de achterban, die zelf nog wacht op teruggave."

De ondoorzichtigheid van de geldstromen zijn niet het enige probleem bij de stichting. Een raad van toezicht, die volgens de statuten moest worden opgericht, is er niet. De jaarrekeningen worden veel te laat opgemaakt - die van 2011 laat nog altijd op zich wachten. En misschien wel de ergste zaak: afspraken die met de Belastingdienst zijn gemaakt over vrijstelling worden volgens Den Breejen niet nagekomen. De voorwaarde daarvoor, het terugbetalen van donaties aan de resterende 15.000 deelnemers, wordt geblokkeerd in het bestuur. "Er is sprake van een machtsblok van de andere twee leden in het bestuur. Als ik zaken aankaart word ik gewoon genegeerd. Brieven die ik stuur zijn zogenaamd nooit aangekomen, e-mails worden niet beantwoord. Er zijn drie overeenkomsten gesloten met grote verzekeraars waar ik nooit in gekend ben. Erger nog: waar de deelnemers niet in gekend zijn. Ondertussen lopen de kosten maar op, terwijl absoluut onduidelijk is wat daarvoor terugkomt."

De druppel voor Den Breejen was een met veel moeite belegde bestuursvergadering twee weken geleden. "Sinds 2010 was er niet eens meer een officiële bestuursvergadering belegd! Ik heb nog eenmaal alle zaken die volgens mij geregeld moeten worden op een rij gezet. Toen besloten de overige twee leden mij per direct te ontslaan. Dat is later omgezet in een schorsing, want ze kunnen een ander bestuurslid niet zomaar ontslaan." Den Breejen stapt nu naar de rechter. Hij eist dat de voorzitter vervangen wordt door een onafhankelijk persoon, door de rechter te benoemen. "Die moet dan weer uitvoering geven aan de statuten van de stichting. De deelnemers hebben er recht op volgens de opgestelde regels vertegenwoordigd te worden."

'Wij zullen snel met een eigen bericht komen'
De voorzitter van stichting Woekerpolis Claim, Jasper van Schaaik, wil niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen aan zijn adres door medebestuurslid Mannes-Jan den Breejen. "Dit is de eenzijdige visie van een geschorst bestuurslid", zegt Van Schaaik in reactie op het interview.

"Ik acht het niet in het belang van de stichting om nader op zijn schorsing in te gaan. Dat hij op deze wijze de publiciteit zoekt over interne aangelegenheden vind ik zeer onverstandig. Er worden een heleboel zaken op een hoop gegooid, en er is sprake van zoveel onjuistheden dat het voor ons geen basis vormt om inhoudelijk op te reageren. Bovendien vind ik het niet in het belang van de stichting om daar via de media op in te gaan. Het bestuur werkt uitsluitend volgens de eigen statuten en in het belang van de deelnemers. Om verwarring en onrust bij de deelnemers te voorkomen, zullen wij zo snel mogelijk met een eigen bericht naar buiten treden. Daarmee hopen we snel duidelijkheid te kunnen verschaffen over de situatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden