Stichting wil VOC-schip bergen en exposeren

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De stichting 'VOC-schip Amsterdam' wil het wrak van de gelijknamige Oostindievaarder bergen en naar Amsterdam overbrengen om het daar in een groot waterbassin te onderzoeken en te exposeren. Voor het project zoekt de stichting steun bij de overheden en het bedrijfsleven.

De 'Amsterdam' verging in 1749 op haar eerste reis naar de Oost en ligt sindsdien tot en met het onderste dek intact onder water in het zand bij Hastings. Het wrak is in de jaren tachtig voor een klein deel uitgegraven, wat een schat aan informatie heeft opgeleverd. Omdat schip en lading door de stroming van de zee worden bedreigd, wil de stichting de 'Amsterdam' in zijn geheel bergen en onder water naar Nederland transporteren.

De archeoloog dr. Jerzy Gawronski (hij promoveerde gisteren in Amsterdam op een studie naar de bedrijfsvoering van de VOC in de 18e eeuw) gelooft dat het scheepswrak archeologisch van grote betekenis is. De 'Amsterdam' stamt uit een cruciale fase in de geschiedenis van de Compagnie, waarin het bedrijf een commerciele neergang vertoonde, maar organisatorisch een hoogtepunt had bereikt.

Voor de tentoonstelling van de 'Amsterdam' heeft de stichting een aquarium-achtig museum in gedachte met de naam Emporium (Oudgrieks voor handelscentrum). In het bassin zou het schip door duikers kunnen worden onderzocht, een operatie die door buitenstaanders kan worden gadeslagen.

Als publieksattractie zou het Amsterdam-Emporium te vergelijken zijn met de tentoonstelling van de Wasa in Stockholm of de Mary Rose in Portsmouth, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. Met de berging en het transport is bijna 70 miljoen gemoeid, met de bouw van het Emporium een soortgelijk bedrag.

- Pagina 9: VOC was te modern voor haar tijd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden