Stichting was vaker in het nieuws om extremisme

*Er is opschudding over preken die een aantal Egyptenaren en Syriërs hield in Nederlandse moskeeën en waarvan Nova fragmenten uitzond. De organisatie achter de groep was eerder in opspraak.

Sommige van deze mannen zijn verenigd in de stichting 'Islamitisch Comité voor Ahl-Soennah', gevestigd aan de Bellamystraat in Amsterdam-Oud West. Op hetzelfde adres zit de stichting El Tawheed, die al veel vaker in het nieuws was. De stichtingen delen behalve een pand een bestuurslid, de Egyptenaar Mahmoud El Shershaby. Hij is tevens voorzitter van het bestuur van de islamitische basisschool As Siddieq, vlakbij, die meer personele banden heeft met El Tawheed. Ook van El Shershaby liet Nova uitspraken horen.

In 1999 klaagden leraren en oud-leraren van de As Siddieqschool in NRC Handelsblad dat het orthodoxe schoolbestuur leraren en kinderen geestelijk onderdrukte en vrouwen en Joden discrimineerde. In hetzelfde jaar meldde het blad van de Algemene Onderwijsbond dat voorzitter El Shershaby een pamflet had laten verspreiden op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt waarin 'Joden, de dwalenden en christenen' in één adem werden genoemd met de verklaring: ,,De ongelovigen zijn het brandhout voor de hel''. Over joodse en christelijke feesten stond er: ,,Alle kwade eigenschappen die er te bedenken zijn, komen tot uiting in hun feesten. En wanneer u kijkt naar de mensen tijdens zo'n feest, dan ziet u beesten zonder verstand.''

Vorig jaar meldde Trouw dat El Shershaby een tijdschrift uitgaf waar in stond: ,,De radio, tv en kranten staan onder joodse controle''. En: ,,De joden bezitten de wapenindustrie en aan de andere kant zijn zij degenen die de oorlogen maken''. Verder: ,,De Joden, de christenen en de communisten staan allen op één lijn, zij aan zij, om de islamitische gemeenschap te vernietigen''. En ook: ,,De Joden geloven dat zij alleen van zuiver bloed zijn en dat het sperma van de rest van de wereld dat van honden is''.

Deze krant meldde vorig jaar ook dat El Tawheed de Nederlandse vertegenwoordiging is van het Saoedische fonds Al-Haramain, dat elders bekend staat als geïnfiltreerd door het terreurnetwerk Al-Kaida. El-Tawheed wordt gefinancierd door het bestuurslid Aqeel Abdelaziz Al-Aqeel, een zakenman in het Saoedische Riaad. Hij betaalde bijvoorbeeld het gebouw.

Commotie rond de As Siddieqschool was mede aanleiding tot een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die concludeerde dat op een aantal islamitische basisscholen in Nederland een radicale, politieke islam wordt aangehangen. De AIVD zegt nu over aan El Shershaby toegeschreven teksten dat deze de voedingsbodem creëren waarop rekrutering voor gewapende strijd plaatsvindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden