Stichting voor belangen nabestaanden MH17

Foto's van slachtoffers van MH17 tijdens de herdenking van gisteren in Amsterdam.Beeld reuters

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp in Oekraïne met het Malaysia Airlines-vliegtuig hebben een stichting opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te behartigen. Dat is vandaag bekendgemaakt door de vijf bestuursleden.

Voorzitter Piet Ploeg vertelt aan het ANP dat het idee voor Stichting Vliegramp MH17 snel na de ramp is geboren. 'Dit is zo groot, er was iets nodig om nabestaanden een stem te geven en slachtoffers recht te doen.' De initiatiefnemers zijn Dennis Schouten en Naomi Tamtelahitu.

De stichting wil een spreekbuis zijn voor de nabestaanden en herdenkingen organiseren. Ook de oprichting van een monument is een streven. De stichting zal de identificatie van slachtoffers en de teruggave van persoonlijke bezittingen scherp volgen, net als de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. 'Wij zullen kritisch zijn, maar wel de samenwerking beogen', zegt voorzitter Ploeg daarover.

Het is de bedoeling de samenwerking tussen nabestaanden en de vele betrokken instanties te bevorderen. Daarbij gaat het onder meer om de informatievoorziening. Ondersteuning van het gezamenlijke belang bij de juridische afhandeling van de ramp, zoals schadeclaims, is een ander doel.

Behoefte

In de aanloop naar de oprichting is volgens de bestuursleden uitgebreid contact geweest met nabestaanden, maar ook met de overheid. Daaruit bleek dat de behoefte aan een gezamenlijke belangenbehartiger groot is. Onder meer Slachtofferhulp en kenniscentrum Impact dat is gespecialiseerd in psychotrauma bij crises en rampen ondersteunen het initiatief.

Volgens Ploeg is er al een flink draagvlak. Er zijn al zeker 500 nabestaanden die de stichting steunen. Nu het bestaan van de stichting bekend is gemaakt gaan ook familierechercheurs en andere hulpverleners zoals Slachtofferhulp nabestaanden informeren over het bestaan van de belangenorganisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden