Stichting stelt bevingsclaims van Groningers veilig

De aangifte is gedaan door de advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt, namens de actiegroep Groninger Bodembeweging.Beeld ANP

Een nieuw opgerichte stichting heeft gisteren namens Groningers die schade hebben door gaswinning de staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) juridisch aansprakelijk gesteld. 

Dat was nodig omdat de wettelijke termijn voor aansprakelijkheid over enkele dagen verjaart. Een schadeclaim kan dan niet meer aan de rechter worden voorgelegd.

Vooral de Groningers die zijn getroffen door de zware aardbeving op 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge, ten oosten van Middelstum, lopen risico dat een claim bij de rechter niet meer in behandeling kan worden genomen, als zij vinden dat de overheid en de Nam hun toezeggingen van een 'ruimhartige vergoeding' niet nakomen. De aardbeving in Huizinga was met een kracht van 3,6 de zwaarste ooit gemeten in Groningen. De vele schademeldingen kwamen uit een groot gebied rondom het epicentrum.

Verjaring

Een advocatenkantoor heeft gisteren namens de stichting Recht & Herstel Mijnbouwschade de demissionaire minister Kamp (economische zaken) en premier Rutte een brief gestuurd waarmee de verjaring van claims wordt tegengehouden. Ook de Nam kreeg zo'n brief.

Tekst loopt door onder afbeelding

Stutwerk bij een woning in Bedum.Beeld anp

In het stichtingsbestuur zitten bewoonster Annemarie Heite, ingenieur Willem Meiborg en juriste Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

"Veel Groningers en ook mensen net buiten de provincie leven nog steeds in financiële onzekerheid, voelen zich onveilig, niet gehoord en gevangen in een uitzichtloze situatie, waarop ze zelf geen invloed meer hebben. Voor hen is de stichting opgericht", aldus een toelichting.

"Stap één is het voorkomen dat zij door verjaring straks geen rechten meer hebben", legt Minnesma uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden