Stichting KPN schermt met blokkeren van overname

Schraven c.s. eisen inzicht in plannen Slim

KOOS SCHWARTZ

Vijf Nederlandse heren op leeftijd gaan zich bemoeien met de poging van América Móvil om KPN over te nemen. De vijf, die hun sporen in het Nederlandse bedrijfsleven hebben verdiend, kondigden hun bemoeienis aan in een publieke verklaring die een duidelijke boodschap bevat voor het Mexicaanse concern. Vrij vertaald luidt die: Wij zijn er, wij zijn bezorgd, wij willen informatie én wij kunnen de overname verhinderen.

De vijf heren vormen samen het bestuur van de 'Stichting Preferente Aandelen B KPN'. Die heeft als taak 'de belangen van KPN, inclusief die van klanten, aandeelhouders en werknemers, te beschermen'. Ook moet de stichting KPN behoeden voor 'invloeden die de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit kunnen bedreigen'.

Stichtingen als deze zijn vooral bedoeld om vijandige overnames te verhinderen. Ongeveer 60 procent van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven heeft zo'n stichting. Ze leiden meestal een snurkend bestaan - een of twee vergaderingetjes per jaar, dat was het wel.

Maar als er van een overname sprake is, kunnen zij in actie komen. Ook bij KPN. De stichting staat los van, en opereert officieel onafhankelijk van, het KPN-bestuur. Ze heeft haar eigen advocaten - dat team wordt in stilte op oorlogssterkte gebracht.

Als de vijf vinden dat de overname niet in het belang is van KPN, kunnen zij extra aandelen uitgeven en zo een meerderheid verwerven. Met die meerderheid kunnen zij vervolgens de overname door América Móvil verhinderen. Zij kunnen daarbij tegen de zin van topman Carlos Slim en die van andere KPN-aandeelhouders ingaan.

Zo ver is het nog lang niet, zegt een woordvoerder van de stichting. In eerste instantie, stelt hij, willen de vijf informatie van América Móvil. Waarom wil het KPN kopen? Wat wil het met KPN?

In interviews in onder meer De Telegraaf gaf de financiële topman van América Móvil al wat antwoorden. Zijn bedrijf zal veel investeren in het netwerk van KPN en ziet toekomst in betaaltelevisie en in mobiel dataverkeer. Ook zal KPN niet worden gesplitst in een bedrijf voor vaste en een voor mobiele telefonie. Dat klinkt allemaal geruststellend.

Maar de stichting heeft dat niet officieel van América Móvil gehoord. Bovendien ligt er nog een andere vraag: gaat América Móvil zich verzetten tegen het besluit van het KPN-bestuur om de Duitse dochter E-Plus te verkopen? Naar verluidt ziet Slim die verkoop totaal niet zitten. Als zou blijken dat Slim vooral geïnteresseerd is in E-Plus en niet in KPN, loopt hij tegen de vijf op.

De woordvoerder van de stichting wil niet speculeren op wat er kan gaan gebeuren. Maar nu de stichting zich heeft laten horen, is het niet uitgesloten dat zij zich tegen de overname zal verzetten. In dat geval komt er waarschijnlijk een afkoelingsperiode waarin met América Móvil wordt onderhandeld over de plannen voor KPN. Maar América Móvil zou ook een juridisch gevecht kunnen aangaan.

Zulke gevechten zijn er in het verleden geweest. Om Stork bijvoorbeeld, dat in 2007 werd belaagd door investeerders die het bedrijf tegen de zin van het bestuur wilden kopen en opsplitsen. En bij ASM International, waar in 2009 iets soortgelijks speelde. Zowel bij Stork als ASMI gaven stichtingen extra aandelen uit en boden het bestuur bescherming tegen hun belagers.

De uitkomst van zo'n juridisch gevecht is moeilijk te voorspellen. Deels komt dat doordat de situaties bij ASMI en Stork (en bij andere gevallen) niet volledig vergelijkbaar zijn met die bij KPN. Daarbij worstelen Nederlandse rechters met de materie. Het is al enkele keren voorgekomen dat de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam bij juridische geschillen in het nadeel van stichtingen oordeelde, waarna de Hoge Raad die oordelen (deels) weer ongedaan maakte.

Zeker is wel dat de vijf heren een belangrijke rol kunnen spelen bij de toekomst van KPN. Wie het zijn? Voorzitter van het stichtingsbestuur is Jacques Schraven (71), ex- voorman van VNO-NCW en daarvoor president-directeur van Shell Nederland. Pieter Bouw (1941) was topman van KLM en Hans Zwarts (1940) was dat van Randstad. Peter Wakkie (1948) zat in het bestuur van Ahold en heeft ervaring met het voorkomen van (ongewenste) overnames. Het vijfde lid, Jan Klaassen, was hoogleraar bedrijfskunde. Hij zat onder meer in de stichting die bij ASMI extra aandelen uitgaf om een overname te verhinderen.

Heren op leeftijd, heren met ervaring. We gaan van ze horen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden