Stichting komt met lucratief circuit voor lopers van eigen bodem

NIEUWEGEIN (ANP) - Het was de Nederlandse atleten de laatste jaren een doorn in het oog dat voor veel startgeld aangetrokken buitenlandse toppers de prijzen op Nederlandse loopwedstrijden wegkaapten. De Stichting Wegcircuit Atletiek Nederland (SWAN) trok zich de kritiek aan en presenteerde gisteren een nieuwe topcompetitie. Het prijzengeld, zowel in het dag- als algemeen klassement, is alleen nog maar voor Nederlandse en bij de KNAU aangesloten buitenlandse atleten.

Daarmee hoopt de SWAN de Nederlandse atletiek een nieuwe impuls te geven. “Elke organisator is natuurlijk vrij om buitenlandse toppers aan te trekken, maar zij komen dan niet in aanmerking voor het Run Classics-klassement”, verklaarde Henk Stevens, secretaris van de SWAN. Volgens hem zijn de atleten de grote winnaar van de verandering. “Want zij kunnen meer geld verdienen dan in het verleden. Omdat er geen startgelden meer worden betaald, blijft er meer over voor de dagprijzen.”

De eerste van zeven wedstrijden die vallen onder de Run Classics is de Dam tot Damloop, op 22 september in Amsterdam.

De hoogte van het prijzengeld is afhankelijk van de kracht van het deelnemersveld. Verschijnen veel toppers aan de start, is er veel te verdienen. Doen er weinig goede lopers mee, dan vallen diverse prijzen weg. Daarvoor heeft de SWAN een formule bedacht, die voorlopig een jaar wordt getest. Er is een lijst van elf toppers bij de mannen: Bert van Vlaanderen, Marco Gielen, René Godlieb, Luc Krotwaar, Woldeslassa Milkessa, Getaneh Tessema, Aiduna Aitnafa, Teckey Gebrselassie, Fransua Woldemarin, Tadessa Woldemeskel en Mohamed Baket. En vijf bij de vrouwen: Carla Beurskens, Kristina Loonen, Wilma van Onna, Gabrielle Vijverberg en Anne van Schuppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden