Stichter Hugo Boss maakte SS-uniformen

WENEN (AFP) - De Duitse couturier Hugo Boss, stichter van het modemerk van deze naam, heeft tijdens de nazitijd uniformen ontworpen voor de SA, de SS, de Hitler-jeugd en het Duitse leger. Dit meldt het Oostenrijkse magazine Profil in zijn editie van deze week.

Tijdens de tweede wereldoorlog had het bedrijf 'Hugo Boss' 126 mensen in dienst. Onder hen waren Franse krijgsgevangenen en Poolse dwangarbeiders, aldus het blad. Na de oorlog werd Hugo Boss als “profiteur van het Derde Rijk” aangemerkt, zijn kiesrechten ontnomen en moest hij 80 000 mark (omgerekend nu een half miljoen gulden) aan schadevergoeding betalen.

Het verleden van Boss, die in 1948 overleed, kwam opnieuw aan het licht met het verschijnen van een lijst van slapende rekeningen op Zwitserse banken, in juli. De naam van de mode-ontwerper stond erop met daarnaast het Duitse plaatsje Ãœtzingen.

Na de tweede wereldoorlog nam Hugo's zoon Siefgfried het bedrijf van zijn vader over, samen met zijn zwager Eugen Holy. De onderneming maakt sinds het begin van de jaren vijftig kostuums voor mannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden