Stevige drinker? Sporten helpt mogelijk tegen hersenschade door alcohol

Beeld ANP

Iedereen weet dat zelf sporten gezonder is dan in het café biertjes drinken. Voor wie de verleiding niet kan weerstaan, maar geen hersenschade door overmatig drankgebruik wil oplopen, is er hoop in de vorm van sportschoenen en zweet. Onderzoekers menen dat sporten de hersenschade door overmatig drankgebruik (mogelijk) kan herstellen of tegengaan.

De onderzoekers van de University of Colorado Boulder onderzochten de relatie tussen sporten, overmatig alcoholgebruik en de zogenoemde 'witte stof' in de hersenen. Deze 'witte stof' zorgt voor de overdracht van informatie binnen de hersenen. Alcoholgebruik beschadigt deze witte stof, en dus je hersenen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die veel alcohol drinken en weinig sporten, meer beschadigde witte stof in de hersenen hebben dan de zware drinkers die wél sporten. "Er was geen sterke relatie tussen alcohol en witte stof bij mensen die én drinken én sporten", vertelt onderzoekster Karoly in een persbericht.

"Maar bij mensen die veel drinken en niet sporten, laat ons onderzoek zien dat de witte stof op verschillende plekken in het brein is aangetast. Dit betekent in feite dat de witte stof boodschappen tussen hersengebieden niet zo efficiënt kan verplaatsen als normaal."

Verkennend onderzoek
De onderzoekers maken zelf een kanttekening bij het onderzoek. Karoly: "Dit is een verkennend onderzoek. Het is niet onze intentie om de suggestie te wekken dat iemand de schade van jaren drinken kan wissen door te sporten."

Toch noemen de onderzoekers hun resultaten 'veelbelovend'. Onderzoekster Bryan: "Het grootste resultaat uit ons onderzoek is de mogelijkheid dat sport een buffer zou kunnen zijn tussen overmatig alcoholgebruik en schade aan de hersenen. Of deze schade zelfs deels ongedaan zou kunnen maken."

Toekomstig onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven. In de tussentijd is het niet verkeerd regelmatig de sportschoenen aan te trekken. De onderzoekers benadrukken dat sporten en bewegen andere voordelen oplevert voor de gezondheid, ook al is de link tussen fysiek bewegen en witte stof nog niet bevestigd.

Sporten beschermt witte stof van ouderen
Zestig deelnemers tussen de 21 en 55 jaar moesten vragen over hun sportleven en over hun alcohol-, sigaretten- en drugsgebruik beantwoorden. Een hersenscan mat het volume van de witte stof. De onderzoekers legden de gegevens naast elkaar en trokken hun conclusies. Het onderzoek werd gepubliceert in het wetenschappelijke tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Niet alleen alcohol heeft een negatief effect op de witte stof, de kwaliteit van witte stof neemt ook af bij het ouder worden. Eerdere onderzoeken wijzen uit dat sporten de witte stof hier tegen beschermt. Actieve ouderen hebben een scherper brein dan bejaarden die hele dagen achter de geraniums zitten. Dus, waarom zou dat ook niet zo werken bij overmatig alcoholgebruik?

Grijze en witte stof in de hersenen
Een hersenscan toont de miljarden zenuwcellen in onze hersenen als grijze stof en witte stof. De grijze stof bestaat uit hersengebieden die aangeven wat er moet gebeuren. De witte stof vormt de 'bedrading': de verbindingen die deze hersengebieden met elkaar aangaan om opdrachten te versturen en te ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden