STEVIGE BEAUJOLAIS PRIMEUR WAS NET VOOR DE BUIEN BINNEN

Importeurs (buiten de grootwinkelbedrijven): Fourcroy, Bodegraven (01726- 19314); Oud Wijnkopers/Hustinx, Haarlem (023-319111); Vinites, Haarlem (023-385007); u kunt deze bellen voor verkoopadressen.

Een paar langswaaiende bezoekers vonden het nogal masochistisch om enkele tientallen Beaujolais primeurs te proeven, maar toch heeft het wel wat om kennis te maken met de eerste wijnen van de nieuwe oogst. Maar om de kwaliteit van de Beaujolais een aanwijzing te noemen voor de wijnoogst als geheel gaat te ver. De boeren in de Beaujolais hebben dit jaar veel geluk gehad, omdat door het mooie zomerweer al vanaf de tiende september kon worden geoogst. Nadien kwam de regen met bakken naar beneden, zodat er elders in Frankrijk meer problemen waren.

De kwaliteit van de primeurwijnen is dit jaar over de hele linie dan ook vrij bevredigend. Ze zijn wat steviger dan anders, soms iets te stevig, met vrij veel bitter en zuren. Dat kan lekker zijn, maar het is misschien niet direct wat je van een Beaujolais primeur verwacht. De beste hebben fruit en zijn wat zachter en meer afgerond. De prijzen bevinden zich op hetzelfde lage niveau als vorig jaar. Je hebt de wijnen in categorieen, van dun en karakterloos tot fruitig en lekker sappig. De wijnen uit deze laatste categorie zijn meestal ook de duurdere. Zonder meer de beste komen van een van de grootste kwaliteitsproducenten, Georges Duboeuf.

Zowel de gewone primeur (F 11,50) als de Villages (F 13,50) is voortreffelijk; de gewone is sappig, met in de geur banaan, kersen, bramen en een smaak die niet dat harde heeft van de mindere soorten; de Villages, een wijn uit bepaalde dorpen in het centrale deel van de Beaujolais, is van de twee de wijn met de meeste kracht en evenveel fruit; een prima primeur (importeur Oud/Hustinx). Lekker is ook de Domaine des Duc, een wijn van een individuele producent: in de geur bloemen, zacht, lekker fruit en een zachte smaak, zwoel fruit en nog wat kracht ook (Cees van Noord, F 13,95).

Bij Piat is het verschil tussen Villages en 'gewoon' vrij groot: de Villages (F 11,50) is stevig, met veel geurig fruit en een sappige smaak, de gewone heeft ook een aangename geur, met lekker fruit, maar is lichter; toch is hier ook een goed evenwicht en het blijft zonder meer een van de betere (F 10,95, import Fourcroy, te koop bij onder andere Gall & Gall).

Gall & Gall heeft veel verschillende primeurs, waarbij ook hier de duurste, van Drouhin, de beste is: een vrij stevige wijn, met goed fruit, ook hier wat bitter, zuur, maar toch lekker sap en redelijk rond (F 12,95). De standaardprimeur van Gall & Gall (van het huis Malbec) is minder, wat mager, met niet zoveel fruit, op zich geen fouten, maar kort en wat dun (F 6,95). De Villages van hetzelfde huis is in dezelfde stijl, wat schraal en droog, maar wel iets steviger (F 7,95). De Boisset is ook stevig, krachtiger, maar lijdt ook een beetje aan dat droge, wat stugge karakter (F 8,95). De Jouvet tenslotte heeft wat meer fruit, maar is in de smaak nogal licht (F 9,95).

Bij de goedkope wijnen gaat mijn voorkeur ook dit jaar uit naar die van de Hema. De 'standaard', van het huis Chedeville, is aardig, met in de geur goed fruit, open, bloemig, wat kersen, licht, maar toch aangenaam (vorig jaar F 5,50, dit jaar net als bij Albert Heijn F 4,95). De tweede primeur van de Hema, de Grand Talance, een Beaujolais Superieur is wat steviger, ook iets droger, prettig in de geur, met wat banaan, zoet, niet onaardig, maar het prijsverschil niet echt waard (F 6,95). De primeurs van Albert Heijn vind ik beter dan in de voorgaande jaren. De gewone primeur van Champclos heeft een prettige geur, met wat kersen en bloemen en een lichte, vrij pretentieloze smaak, maar wel in evenwicht (F 4,95). De Villages van het huis is wat steviger, maar redelijk zacht, niet onaardig, met wat zoete, exotische fruittonen in de geur (F 6,95). Dirck III heeft een soepele, open standaard, van Pellerin, wat lichter dan die van de Hema, met een stevig zuur (F 5,49). Ook de Villages is redelijk, eveneens aan de lichte kant, met exotisch fruit, iets limonade-achtig (F 6,79).

Primeurwijnen van buiten de Beaujolais zijn heel anders, omdat wel de gistingsmethode van de Beaujolais, maar niet de druif kan worden gekopieerd. Een Bardolino Novello, uit Italie, vond ik niet lekker, erg limonade-achtig. Wel prima is de Stelutis Vino Novello, een sappige, behoorlijk krachtige en stevige primeurwijn uit Friuli, ook Italie. Lijkt niet meer op Beaujolais primeur; lekker is hij wel (Vinites, F 7,95). Fortant de France brengt een niet erg interessante primeurwijn op basis van de syrahdruif. De witte op basis van de sauvignon is leuker, sappig en fris, maar meer een terraswijn, en daar is het niet het weer voor. Dat soort primeurwijnen schiet zijn doel toch wat voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden