Stevens sluit op eigen wijze de gelederen

Een fikse ruzie drukte een stempel op de voorbereiding van PSV op het Champions League-duel met Marseille. Trainer Stevens streek de plooien glad.

De herfstzon gaf de oude haven van Marseille een warme aanblik. Op terrasjes genoten mensen ongestoord van de aangename temperatuur. De massale aanwezigheid van de gendarmerie in het centrum had niets te maken met vrees voor gauwdieven of naderend noodweer. De agenten moesten bezoekers van een internationale topconferentie een vrijgeleide geven. De entree van PSV in de havenstad aan de Middellandse Zee ontging de inwoners volledig.

Het vertrek uit Eindhoven verliep voor de ploeg minder harmonieus. Afgelopen zondag filmde een televisiecamera een ruzie op het trainingscomplex. Trainer Stevens bakkeleide op weinig diplomatieke wijze met Mendez. Toen de Ecuadoriaan louter hoofdschuddend reageerde op de uitbrander, ontvlamde de coach. ’Jij hebt een probleem met mij’, foeterde Stevens. Vervolgens schreeuwde hij, dat de speler een dag eerder ’ook al had geluld’. Op de achtergrond staarde Salcido naar zijn schoenveters.

Het weinig verheffende filmpje zorgde voor consternatie. Waren de kijkers getuige van een incident of een uitbarsting van lang opgekropte onvrede? Bij monde van perschef Salazar liet PSV weten, dat van een affaire geen sprake was. ’Een storm in een glas water’. Meer stelde de ruzie op de Herdgang niet voor. Een verhelderend gesprek tussen de speler en de trainer na afloop van de oefensessie had de kou, voor zover aanwezig, uit de lucht gehaald.

Een etmaal later verloor die stelling op de luchthaven van Marseille aan kracht. Afgezonderd van hun ploeggenoten fluisterden Mendez en Salcido met elkaar langs de loopband met bagage. Hoewel de inhoud van de conversatie verloren ging in het geroezemoes, gaven hun norse gezichten aan dat beiden niet in een opperbeste stemming verkeerden. Op een meter of tien afstand sloegen Stevens en diens assistent Wouters het duo nauwkeurig gade.

Het tafereeltje gaf voeding aan geruchten over wrijving tussen de Latino’s bij PSV en Stevens. Het akkefietje leek bovendien een vervolg op de opstelling van het team, zoals de coach die in het gewonnen duel met Willem II het veld in stuurde. Daarin was voor het eerst in ruim vier jaar geen plek ingeruimd voor spelers uit Zuid-Amerika. Behalve de afwezigheid van Mendez sprong vooral het (opnieuw) passeren van de Mexicaanse internationals Salcido en Rodriguez in de defensie in het oog.

Stevens koos wederom voor Simons en Addo in het centrum. Pieters en Marcellis stonden aan de zijkanten. Als verklaring gaf hij dat de linies korter op elkaar moesten spelen. Een gebrekkige communicatie tussen het centrale duo, de backs en de middenvelders verstoorde dat proces in wedstrijden daarvoor. Hoe moest deze summiere uitleg worden geïnterpreteerd? Wilde Stevens soms niet werken met spelers die de Nederlandse taal onvoldoende machtig waren?

In de perszaal van Stade Velodrome kwam de trainer zelf met het antwoord. „Communicatie behelst veel meer dan taal alleen”, nuanceerde hij. „Denk aan handgebaren en mimiek.” Op het incident in Eindhoven kwam Stevens zelfs met een apart statement terug. „Iemand die heeft gevoetbald, weet dat je woorden met elkander kan krijgen. Dat is gebeurd. We hebben dat uitgepraat. Daarmee is alles gezegd. Als ik in mijn memoires alle dergelijke voorvallen uit mijn lange carrière zou opschrijven, dan kun je pas echt lachen.”

Meer wilde Stevens niet kwijt over het voorval, dat hij ’enorm opgeblazen’ noemde. De naderende ontmoeting met Olympique Marseille stond hoger op zijn agenda. Dat de avondtraining in zijn geheel toegankelijk was voor de media, gaf volgens hem aan hoe luchtig PSV de zaak opvatte. Toch ging hij, tegen zijn principes in, alsnog zijdelings in op de uitgezonden woede-uitbarsting. „Dit incident heeft geen nadelig effect op de voorbereiding. Integendeel zelfs.”

Zijn coulante houding leidde zelfs tot een ontboezeming. Zo vertelde hij eergisteren uitvoerig met Salcido te hebben gesproken over zijn beslissing hem voorlopig op de reservebank te houden. Carlos is geen jongen die niet wil leren”, sprak hij cryptisch. „Absoluut niet. Ik vind dat hij hier heel professioneel mee omgaat.” Wat Salcido precies onder de knie moest krijgen, wilde de Limburger niet kwijt. Al lijkt het opheffen van de taalbarrière een belangrijke factor te zijn.

Over het onderhoud met Mendez zei hij niets. „De kous is af. Of Edison tegen Olympique in de basis start? Hij zit in het kader van negentien man. Na het charmeoffensief, overduidelijk bedoeld om de plooien glad te strijken, volgde een geforceerde schaterlach. Zo eindigde een vreemde dag met een positieve noot. Of de rust werkelijk is wedergekeerd bij PSV, zal de toekomst leren. De voortekenen duiden op het tegendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden