Steve Jobs noemt Bill Gates fantasieloos en bekrompen

null Beeld

De onlangs overleden Applebaas Steve Jobs vond zijn grootste concurrent Bill Gates fantasieloos en bekrompen. Dat staat in de biografie over zijn leven die vannacht verscheen en nu al een bestseller is.

Dorien Pels

"Gates heeft nooit iets zelf uitgevonden en daarom voelt hij zich nu volgens mij meer thuis in de filantropie dan in de technologie. Hij heeft alleen schaamteloos andermans ideeën gejat". Biograaf Walter Isaacson hield vanaf 2009 interviews met de toen al zieke Jobs. Ook interviewde Isaacson - oud-hoofdredacteur van het weekblad Times- zo'n honderd vrienden, familieleden en collega's, onder wie dus Bill Gates.

Aardig was Jobs bepaald niet blijkt uit de biografie die 700 pagina's telt en Jobs leven en werk tot in de details beschrijft. Zo ontsloeg hij in 2008 één van zijn managers op staande voet te midden van al zijn collega's. De ongelukkige had MobileMe, een voorloper van iCloud, op de markt gebracht maar de toepassing kreeg een slechte recensie. Met iCloud kan de gebruiker al zijn gegevens op verschillende Apple-gadgets centraal opslaan op een server van Apple zodat het vanaf elk apparaat toegankelijk is.

Jobs en Gates, allebei geboren in 1955, waren jonge mannen toen het computertijdperk voor hun neus begon. Waar Jobs als jongeman naar India reisde en interesse had voor spirituele zaken, sleet Gates zijn dagen met programmeren.

Jobs over Gates: "Hij was een stuk onbekrompener geweest als hij in zijn jeugd eens lsd geslikt had of naar een ashram was gegaan." Aanvankelijk werkten Jobs en Gates samen. Microsoft leverde de belangrijkste software voor de Apple Macintosh. Dat zou een exclusieve samenwerking zijn tot Bill Gates besloot ook met IBM in zee te gaan en een computer op de markt te brengen die leek op de Apple. Jobs ging naar het hoofdkantoor van Microsoft om hem de huid vol te schelden. Maar hij wist dat hij geen poot had om op te staan. Jobs had de grafische interface zelf ook bij een ander bedrijf afgekeken. Bovendien was Apple afhankelijk van Microsoft voor de levering van programma's als Word en Excel voor de Macintosh.

Het waren twee tegenpolen. Gates vond Jobs op 'fundamenteel raar' en 'merkwaardig lelijk als menselijk wezen'. Hij vond Jobs lompheid en zijn neiging om 'óf zin te hebben om te zeggen dat je shit bent, óf te proberen om je te verleiden' walgelijk.

Gates heeft schoorvoetend respect voor Jobs gekregen, maar Jobs niet voor Gates. "Van technologie heeft hij nooit veel afgeweten, maar hij heeft een verbijsterend instinct voor wat goed is," zei hij. Jobs heeft nooit enige waardering op kunnen brengen voor Gates' sterke punten.

Ruim twintig jaar later voelde Jobs zich op een zelfde manier verraden door Eric Schmit, topman van Google. Google kwam met een besturingssysteem Android op de markt waarmee fabrikanten als Samsung en HTC smartphones op de markt brachten die leken op de iPhone. "Ik zal, als het nodig is, mijn laatste ademtocht en iedere stuiver van Apple's 40 miljard dollar op de bank besteden om dit onrecht recht te zetten. Ik zal Android vernietigen, omdat het een gestolen product is. Ik ben bereid er een atoomoorlog voor te voeren. Ze zijn doodsbang omdat ze weten dat ze schuldig zijn. Behalve Search [de zoekmachine], zijn Google's producten - Android, Google Docs - rotzooi", zo fulmineerde Jobs tegen zijn biograaf in zijn huis in Palo Alto.

Jobs stak zijn kop in het zand als het om zijn ziekte ging. Niemand behalve zijn naasten wisten er het fijne van. Gedurende zijn leven was hij zeer terughoudend over zijn privéleven. Zijn vrouw, Laurene Powell, hoopt in 2010 nadat Steve Jobs weer enigszins hersteld is van een levertransplantatie die hij moet ondergaan als gevolg van de kanker, dat hij meer aandacht zal hebben voor hun drie kinderen. Maar hij stort zich op de introductie van de iPad2. Tot op het laatst is hij met zijn werk bezig en denkt hij na over Apple-tv.

Sommige boekwinkels in Nederland begonnen per ongeluk twee dagen geleden al met het verkopen van het boek. Ook waren er voorpublicaties, mondjesmaat uitgedeeld aan verschillende media wereldwijd. Trouw kreeg ook al een dag na de dood van de Appledirecteur enkele pagina's om het boek vast te hypen. De biografie is zeer haastig afgerond en een maand eerder uitgekomen dan gepland, reden was het overlijden van Jobs. Men wilde het moment vasthouden. De biograaf zat dit weekend in het beroemde Amerikaanse interviewprogramma '60 Minutes'. Vannacht gingen de Applewinkels in Nederland een paar uur open voor de eerste fans van de bedenker van iMac, iPod, iPad en iPhone.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden