Steve Jobs betoverde de wereld met Apple

Steve Jobs stopt als topman van Apple. Het bedrijf werd onder zijn leiding groot én toonaangevend. Het geheim: je van niemand wat aantrekken.

'Oh ja, en dan nog één ding.' Het was Steve Jobs' standaardafsluiting van toespraken. Aan het eind van zijn betoog kwam de topman van Apple altijd nog even spreken over de nieuwe innovaties waar zijn techonologie-imperium aan werkte. Het was het moment waarnaar de grote schare Apple-fans uitkeek. Welke nieuwe producten zouden er na het MacBook, de iPod, de iPhone en de iPad op de markt komen? One more thing, heet de website die in Nederland de ontwikkelingen rond Apple volgt dan ook, naar die beroemde woorden van Jobs.

Gisternacht werd bekend dat Steve Jobs (56) vertrekt als hoogste man bij Apple. Zijn gezondheid laat hem in de steek. Zozeer, dat Jobs zich niet langer bij machte voelt het grootste bedrijf ter wereld, gemeten in beurswaarde althans, nog langer te leiden.

De Apple-liefhebbers zullen hem missen. De man met de indringende ogen, de laatste jaren altijd gekleed in zwarte coltrui en sportschoenen onder een vaalblauwe spijkerbroek, die zo bevlogen kon vertellen over zijn apparaten met een appeltje als logo. "Het is fenomenaal, fantastisch, het beste aparaat dat ik ooit heb gezien", zo kondigde hij in 2009 bijvoorbeeld de iPad aan.

Met dat gebrek aan bescheidenheid kwam hij weg. Vooral omdat hij zo oprecht leek te geloven in zijn creaties. Miljoenen mensen werden wereldwijd verliefd op de producten van Apple. 'De Jezus-foon', werd de iPhone in de Verenigde Staten wel genoemd, vanwege de bijna religieuze adoratie voor de Apple-vinding.

Steve Jobs wist mensen te betoveren. In een documentaire van Bloomberg vertelt John Sculley, die destijds bij Pepsi Cola werkte, hoe hij door een 28-jarige Jobs werd overgehaald om in 1983 CEO bij Apple te worden. "Die jongen stond voor me naar zijn sportschoenen te staren, keek me toen met zijn donkere ogen aan, en vroeg: wil je de rest van je leven suikerwater blijven maken, of wil je mee helpen de wereld te veranderen? Toen was ik verkocht."

Dat John Sculley hem later nog lelijk in de weg zou zitten, wist Steve Jobs op dat moment nog niet.

Het succesverhaal van Apple begon in 1976 in de garage van Jobs' adoptieouders. Samen met zijn vriend Steve Wozniak bouwde hij de eerste computer, de Apple I. De bedrijfsnaam ontleende hij aan een commune in Oregon die hij tijdens een spirituele zoektocht had bezocht, en die hij de appelboomgaard noemde.

Jobs, zoon van een Amerikaanse moeder en een Syrische student als vader - het stel kon hun kind niet houden - maakte zijn studie niet af. Met zijn computers had hij meer succes. In 1977 kwam de Apple II op de markt en ook maakte hij de muis voor het eerst publieksvriendelijk. Het werd een doorslaand succes. Apple innoveerde verder en kwam met een nieuwe bestseller: de Macintosh.

Met de groei van het bedrijf, kwamen ook de problemen. Jobs zelf leidde de Macintosh-divisie, maar daarnaast wilde hij ook, samen met de door hemzelf aangestelde topman John Sculley, de rest van het bedrijf leiden. Die bemoeizucht kostte Jobs zijn kop. In een strijd om de macht met Sculley trok de oprichter van Apple aan het kortste eind. In 1985 vertrok Jobs voor het eerst bij zijn eigen onderneming.

Achteraf was het de beste periode van zijn leven, zei Jobs later, in 2005, in een toespraak voor afgestudeerden van de Stanford universiteit. "Het was een verschrikkelijk medicijn, maar de patient had het nodig. Soms moet het leven je tegen je hoofd slaan met een baksteen. Maar geef nooit op."

Jobs ging aan de slag met een nieuw eigen bedrijf, Next Computers. Hij legde zich er tot in de kleinste details toe op de perfectionering van de pc, die hij zag als een kunstobject. Volgens oud-medewerkers kon hij weken nadenken over hoe de hoeken van zijn computer precies moesten worden afgerond.

Maar de computers werden nauwelijks verkocht, omdat ze veel te duur waren. En dus stortte Next zich op de besturing van de pc's, meer dan op het uiterlijk. En dat bleek de redding voor Steve Jobs. Want ondertussen ging het bij zijn oude liefde Apple niet goed. Onder Sculley waren er tal van nieuwe producten in de markt gezet. Maar erg goed verkopen deden ze geen van alle. Apple balanceerde op de rand van de afgrond en koos uiteindelijk voor een opmerkelijke uitweg: het kocht het door Next Computers ontwikkelde besturingssysteem. Jobs werd in 1997 binnengehaald als interim-directeur.

Terug op het oude nest begon Jobs aan het heruitvinden van zijn eigen merk Apple. Bij Next had Jobs geleerd dat jezelf omringen met een sfeer van geheimzinnigheid een goede strategie kon zijn. Voortaan trok Apple zich weinig of niets meer aan van de concurrenten. En ook niet van de klanten. Waar andere bedrijven maandenlang onderzoek deden naar de vraag van consumenten, ging Apple onder de nieuwe bedrijfsslogan 'Think different' gewoon zijn eigen gang.

Het bedrijf groeide enorm. Met het MacBook maakte Apple een van de best verkochte laptops. De iPad en iTunes, liedjes die voor 99 cent per stuk kunnen worden gedownload, veranderden de muziekindustrie. Met de iPhone veranderde Apple het uiterlijk en het gebruik van de mobiele telefoon definitief. En met de iPad lijkt het bedrijf nu het eigen MacBook overbodig te maken. Deze maand nog verdrong Apple Exxon Mobile van de eerste plaats op de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven.

Maar met de topman zelf ging het minder goed. In 2004 werd hij behandeld voor alvleesklierkanker, in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Zijn gezondheid bleef hem parten spelen. Totdat gisteren de dag kwam dat hij, voor de tweede keer, afscheid moest nemen. Al blijft hij bij zijn bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van commissarissen.

De liefhebbers van Apple-producten zullen het moeten doen zonder de bevlogen toespraken van Jobs. "Helaas, nooit meer one more thing", treurt een fan op een internetforum.

Afscheidsbrief van Steve Jobs
Aan de Raad van Bestuur van Apple en aan de Apple gemeenschap:

"Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen. Helaas is die dag nu gekomen.

Ik treed hierbij af als CEO van Apple. Ik wil graag dienen, als de Raad van Bestuur het goeddunkt, als Voorzitter van de Raad, als directeur en als werknemer van Apple.

Wat betreft mijn opvolger, ik adviseer met kracht dat we ons opvolgingsplan uitvoeren en Tim Cook benoemen als CEO van Apple.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Apple's mooiste en meest innovatieve dagen nog moeten komen. En ik verheug me erop toe te zien op en bij te dragen aan succes in een nieuwe functie.

Ik heb sommige van de beste vrienden van mijn leven gemaakt bij Apple, en ik bedank jullie allemaal voor de vele jaren waarin ik aan jullie zijde heb mogen werken."

Steve

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden