Steve Bannon belooft 'oorlog' tegen Trumps opponenten: 'Ik heb mijn handen terug op de wapens'

President Donald Trump en Steve Bannon. Beeld REUTERS
President Donald Trump en Steve Bannon.Beeld REUTERS

Trumps voormalig topadviseur Steve Bannon heeft na zijn ontslag verklaard de oorlog aan te gaan met de tegenstanders van de president. De extreem-rechtse Bannon werd vrijdag door Trump de laan uitgestuurd.

Steve Bannon is direct na zijn vertrek weer aan de slag gegaan bij Breitbart, het rechts-conservatieve nieuwsmedium waar hij voor zijn tijd bij Trump de baas was. Vrijdagavond zat hij daar al een redactievergadering voor als hoofdredacteur.

Ondanks zijn ontslag blijft Bannon vechten voor de Amerikaanse president. “Mocht er enige verwarring over bestaan, laat het duidelijk zijn: ik verlaat het Witte Huis en trek voor Trump ten strijde tegen zijn tegenstanders – in het Capitool, in de media en in de zakenwereld”, zei Bannon vrijdag na zijn vertrek tegen het financiële persbureau Bloomberg.

Nederlaag

“Het presidentschap van Trump waarvoor we gevochten hebben en gewonnen hebben, is voorbij”, zei hij in een interview met The Weekly Standard. Maar dat is volgens Bannon geen reden tot wanhoop. “We zijn nog steeds een enorme beweging en we zullen iets maken van dit presidentschap. Maar het wordt nu iets anders. Er zullen allerlei gevechten zijn, en goede en slechte dagen, maar dát presidentschap is afgelopen.”

Ook gaf hij aan te denken dat hij zich buiten het Witte Huis beter kan inzetten voor Trumps politieke agenda. “En met iedereen die ons daarbij in de weg staat, gaan we de oorlog aan.” Bannons vertrek is in zijn ogen duidelijk geen persoonlijke nederlaag, schrijft The Weekly Standard, maar een nederlaag voor de ideologie die hij voor Trump voor ogen had.

Vermorzelen

Bannon lijkt inderdaad niet rouwig te zijn om zijn vertrek. “Nu ben ik vrij. Ik heb mijn handen terug op de wapens. Iemand zei: ‘Het is Bannon the Barbarian.' Ik ga zeker weten de oppositie vermorzelen.”

Bannon bevestigt ook dat het ontslag voor hem niet onverwacht kwam. Hij zou op 7 augustus al aan Trump gemeld hebben dat hij de 14de zijn aftreden wilde aankondigen. Vanwege de ophef over de aanslagen in Charlottesville afgelopen weekend zou de aankondiging uitgesteld zijn. Andere bronnen beweren dat Bannon vrijdagochtend niet eens wist dat hij zou worden ontslagen.

De enige reactie van het Witte Huis over het vertrek van Bannon komt van Trumps perswoordvoerster Sarah Sanders. “We zijn hem dankbaar voor zijn bewezen diensten en wensen hem het beste”, zei ze. 

Bannon is de zoveelste in het rijtje die het Witte Huis verlaat. Zo stopten eerder al voormalig FBI-directeur James Comey, woordvoerder Sean Spicer en stafchef Reince Priebus. 

Lees ook: Gejuich tot ver buiten het Witte Huis: Steve Bannon stapt op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden