Steuren vinden nu ook via Haringvliet de weg naar zee

Er gloort weer hoop voor de steur in Nederland, nu de herintroductie van deze zeldzame vis vruchten afwerpt. Ruim vijftig in 2015 uitgezette steuren wisten moeiteloos de zee te vinden. Anders dan bij een eerdere uitzetactie, toen de dieren alleen via de Nieuwe Waterweg de zee wisten te bereiken, zijn er deze keer ook vissen via de spuisluizen van het Haringvliet naar de open zee gezwommen.

Dat is goed nieuws, omdat in 2018 de sluisdeuren op een kier gaan. De vissen kunnen dankzij deze maatregel ook weer terug zwemmen naar hun paaigebieden, want voortplanten doen ze in het zoete rivierwater.

De voormalige zeearm is belangrijk voor de vissen om te kunnen wennen aan de overgang van zoet naar zout water. De steuren zijn uitgerust met een zendertje om mogelijke obstakels op hun route te detecteren. De vissen zijn uitgezet in de Rijn, vlakbij de Duitse grens. In gemiddeld elf dagen legden ze de 171 kilometer naar zee af.

In de Middeleeuwen zwom de vis veelvuldig rond in de Nederlandse wateren. Met de aanleg van kustverdedigingswerken en dijken kreeg de steur het steeds moeilijker. Begin negentiende eeuw zwommen er nog een paar duizend exemplaren rond en vlak na de Tweede Wereldoorlog werd de laatste steur gevangen in de Waal. De uitgezette vissen zijn gevangen in Frankrijk, waar de laatste natuurlijke populatie steuren van Europa te vinden is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden