Weblog

Steuntje in de rug

CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk. Beeld
CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk.

Dinsdag is altijd de dag voor allerlei interne vergaderingen. Alle fracties komen bijeen voor het houden van fractievergaderingen. De CDA-fractie vergadert altijd tot aan het begin van het vragenuurtje.

Jan Jacob van Dijk en Tweede Kamerlid CDA

Andere fracties zijn vaak eerder klaar. Waar dat door komt weet ik niet: een strengere vergaderorde, minder belang van coördinatie in de fractie over in te nemen standpunten of de omvang van de fractie?

Zijn die fractievergaderingen van belang? Ja, van groot belang, want daar wordt het standpunt namens de fractie ingenomen. En het kan er af en toe hard aan toe gaan. Zo erg, dat het debat in de Kamer met de andere fracties soms als een slap aftreksel kan worden beschouwd. Maar hoe scherp een discussie ook kan zijn, je kunt daarna met zelfvertrouwen het debat aan gaan, want je weet dat de fractie achter je staat. En dat steuntje in de rug is altijd goed.

Om de discussies in goede banen te leiden moeten we op de debatten waar we als woordvoerder optreden een inbreng schrijven. Bij plenaire debatten komen die altijd in de fractie aan de orde, als het om belangrijke debatten met het kabinet door commissies gaat staan ze vaak ook op de agenda. Deze week stonden er voor mij geen belangrijke debatten op de agenda, zodat in de fractie geen stukken van mij besproken hoefden te worden. Om te voorkomen dat alle debatten in de fractie voorbereid moeten worden heeft de CDA-fractie gekozen voor een systeem van fractiecommissies. Per departement is er een fractiecommissie die alle debatten voorbereidt. Ik mag als eerste woordvoerder op onderwijs voorzitter zijn van de fractiecommissie OCW. En dan gaat het dus niet alleen over onderwijs, maar ook wetenschap, kinderopvang, emancipatie, cultuur en media. Iedere dinsdagmiddag komen we bij elkaar en bespreken daar de inbrengen op de debatten.

Voor de vergadering van vanmiddag moest ik wel twee inbrengen schrijven. De ene ging over ons standpunt over een actieplan om misbruik bij de studiefinanciering te bestrijden. Daar zijn we een groot voorstander van. Het komt te vaak voor dat studenten op hun achttiende verjaardag naar de overkant van de straat verhuizen om zo een studiebeurs voor uitwonenden te ontvangen. Dat irriteert ons en ondermijnt het draagvlak voor een goede studiefinancieringsregeling. Minister Plasterk wil dat gaan aanpakken en stelt voor om fraudegevallen onder 10.000 euro bestuursrechtelijk aan te pakken en alles wat daar boven zit strafrechtelijk. Daar heb ik veel moeite mee. Als het verschil tussen uitwonend en thuiswonend ongeveer 160 euro per maand is, kun je 63 maanden ten onrechte een uitwonende beurs ontvangen en blijf je nog onder de grens. Dat moet anders. Daarom stel ik voor om die grens op 3000 euro te leggen. En nu maar kijken of de andere leden van de fractiecommissie mij willen volgen. Morgen hoort u de uitslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden