Commentaar

Steuntje in de rug? Armoedeval voorkom je niet met eenmalig 50 euro

Beeld anp

Een ‘steuntje in de rug’, dat is de 50 euro die Leefbaar Rotterdam wil geven aan alle werkende stadsgenoten met een laag inkomen. Het is immers te gek voor woorden, zo redeneert de partij, dat de alleenstaande moeder die de bijstand verruilt voor een baan, er financieel op achteruit gaat.

Dat laatste zal niemand betwisten. Het verschijnsel wordt vaak aangeduid als de ‘armoedeval’: de voormalige bijstandsmoeder krijgt dan weliswaar een hoger bruto inkomen wanneer ze een baan bemachtigt, maar ze kan minder aanspraak doen op sociale regelingen en moet ook gaan betalen voor bijvoorbeeld kinderopvang. Ook al is werk meer dan enkel geld verdienen en ook al zal de ex-bijstandsmoeder na een paar jaar beter gaan verdienen, die eerste inkomensdaling is ongewenst en niet bepaald een stimulans voor anderen in de bijstand.

Het voorbeeld van de alleenstaande moeder is enigszins retorisch gekozen, want andere bijstandsklanten gaan er juist op vooruit als ze gaan werken. Daarom bevreemdt het dat Leefbaar direct alle 46.000 Rotterdammers met een minimumloon die 50 euro wil geven.

Gemeenteraadsverkiezingen

Het moment waarop de Rotterdamse partij dit voorstel doet, is opmerkelijk. Het probleem is al jaren oud. De gemeenteraadsverkiezingen zijn over negen maanden en met het Rotterdamse debuut van de PVV wordt het een spannende strijd. De scepticus zou zeggen: dit voorstel is inderdaad een steuntje in de rug - alleen niet voor minima in de Maasstad maar voor Leefbaar zelf. De oppositie in Rotterdam was er dan ook als de kippen bij en sprak van ‘het kopen van stemmen’.

Maar zoals gezegd, dit voorstel raakt wel degelijk een belangrijk probleem. Is het daarvoor ook de oplossing? Allerminst. Eenmalig 50 euro zet nauwelijks zoden aan de dijk bij een groep met een maandinkomen van rond de 1500 euro. Dat wordt een jaar lang opgehoogd met 4 euro. En zoals de Leidse hoogleraar Koen Caminada al becijferde in deze krant: het circus dat de gemeente zal moeten optuigen om het bedrag bij de juiste mensen te laten komen, zal minstens even duur zijn als de uitkering zelf.

Daarmee komen we al snel op een bedrag van 5 miljoen euro. Daarmee kan een gemeente als Rotterdam ongetwijfeld zinniger zaken uitvoeren. Neem verbetering van voorzieningen waarvoor minima minder geld hoeven te betalen dan andere Rotterdammers. Daarvan profiteren werkende mensen op minimumniveau en mensen in de bijstand. Echte inkomenspolitiek is dat niet. Laten we niet vergeten dat dat beleid nu eenmaal is voorbehouden aan Den Haag. Het voorstel van Leefbaar Rotterdam toont alleen maar aan, dat dit het beste zo kan blijven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer meningen van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden