Steuncomité Witte illegalen boos over 'stemmingmakerij' door IND

DEN HAAG - Het solidariteitscomité Plus 6 Min 6 dat de ex-hongerstakers in de Haagse Agneskerk ondersteunt is woedend over de 'stemmingmakerij' tegen witte illegalen van IND-ambtenaren.

Volgens het comité gebruikt de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND onterecht 'juist zaken die samenhangen met een illegaal bestaan en de pogingen om dit bestaan veilig te stellen' om aan te tonen dat de meeste hongerstakers niet te vertrouwen zijn. “Dit lijkt een welbewuste poging om witte illegalen in een kwaad daglicht te stellen”, zegt een woordvoerder.

Afgelopen zaterdag meldde de Telegraaf dat de IND de dossiers van een aantal hongerstakers op verzoek van staatssecretaris Cohen al had onderzocht. Daarbij zou onder meer gebleken zijn dat een hongerstaker al twee keer eerder het land was uitgezet, dat iemand een schijnrelatie was aangegaan als - vergeefse - poging om een verblijfsvergunning te bemachtigen en dat een ander een aantal jaren 'administratief' zoek was.

IND-directeur Elting stelt in een via de Telegraaf uitgelekte brief voor in al dit soort gevallen geen verblijfsvergunning te verstrekken. In andere gevallen was er volgens de IND wel sprake van een geregistreerd arbeidsverleden.

Volgens het solidariteitscomité maken juist de door de IND bekritiseerde gedragingen van de hongerstakers onderdeel uit van hun - tot nu toe vergeefse - poging in Nederland een veilig bestaan op te bouwen. “De actie van de witte illegalen heeft duidelijk op tafel gelegd dat het beleid de afgelopen jaren ten aanzien van illegale arbeidsmigranten uiterst rigide is geweest. Het uitlekken van de IND-brief en de berichtgeving in de Telegraaf is een poging de brede steun voor de witte illegalen in de samenleving te ondermijnen.”

De aanval van de IND heeft de angst bij de ex-hongerstakers weer aangewakkerd. “Cohen beloofde ons vorige week dat een eerdere uitzetting bij de hernieuwde beoordeling van het arbeidsverleden geen negatieve invloed zal hebben”, zegt één van hen.

“We zijn altijd open geweest over het feit dat sommigen van ons al eens eerder terug waren gestuurd. Voor sommigen was dat juist de reden dat ze niet zes jaar aaneengesloten hier hadden kunnen werken. Dat is dus geen nieuws. Dus slaat de aanval van de IND nergens op.” Alle hongerstakers hebben inmiddels de Agneskerk verlaten. Ze hebben afgesproken tot 1 februari, de dag waarop Cohen klaar wil zijn met de persoonlijke beoordeling van alle dossiers, eens per week bij elkaar te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden