Steunbeleid Fed wordt afgebouwd

Van 85 naar 75 miljard dollar per maand

KOOS SCHWARTZ

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zal ook in 2014 voor grote bedragen obligaties en hypotheekleningen van banken blijven opkopen. Maar het bedrag dat daarmee is gemoeid, gaat wel wat omlaag. In plaats van 85 miljard dollar per maand (ongeveer 60 miljard euro), wordt dat vanaf januari 75 miljard dollar.

Dit zei Ben Bernanke, voorman van de Fed, gisteravond op een persconferentie waar in elk geval de financiële wereld reikhalzend naar uitkeek. Bernanke bleef vaag over de ontwikkeling van het gigantische en omstreden steunprogramma. De Fed drukt geen echte bankbiljetten bij, maar in feite komt het programma daar wel op neer. Door leningen en hypotheken van banken op te kopen met geld dat voorheen niet bestond, krijgen banken meer ruimte om geld uit te lenen en komt er meer geld op de markt.

Als de Amerikaanse economie blijft groeien, de inflatie beperkt blijft en de werkloosheid daalt, ligt verdere afbouw van het steunprogramma in het verschiet, zei Bernanke. Maar als de ontwikkelingen tegenvallen, is het ook mogelijk dat de Fed doorgaat in het voor januari aangekondigde tempo. Die beslissing is niet meer aan Bernanke die in januari het voorzitterschap van de Fed overgeeft aan de huidige vicevoorzitter, Janet Yellen.

De aankondiging die Bernanke gisteren deed, was al in september verwacht. Ondanks het feit dat de werkloosheid in de VS tot iets boven de 7 procent was gedaald, tegen 10 procent in oktober 2009, besloot de Fed het steunprogramma toch voort te zetten. Dat kwam onder meer doordat veel Amerikanen geen werk meer zoeken en daarom buiten de officiële werkloosheidscijfers vallen. Sinds september is de officiële werkloosheid echter verder afgenomen en de verwachting is dat die verder zal dalen: tot onder de 6 procent in 2016. Daarbij zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie gunstig en is de rente bijzonder laag.

Bernanke benadrukte dat de Fed zich bij zijn toekomstige beslissingen over het steunprogramma vooral laat leiden door de werkloosheidscijfers. Maar ook de inflatie, de hoogte van de lonen en de groei van de Amerikaanse economie zullen daarbij een rol spelen, zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden