Steun voor startende huizenkopers

Bijna waren ze uitgestorven: de starters op de woningmarkt. Slimmerds weten echter inmiddels de wegen naar de meest uiteenlopende stimuleringsmaatregelen te vinden. Een van de oudste is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

door Ilse Kuiper

De geldverstrekker van de hypothecaire lening beoordeelt of de huizenkoper in aanmerking komt voor de NHG. Voor de garantie dient eenmalig een fiscaal aftrekbare premie (in 2002 0,3procent van het hypotheekbedrag) betaald te worden, waarna korting op de hypotheekrente kan worden verkregen. Het maximale bedrag dat met NHG op basis van het inkomen geleend kan worden, kan berekend worden via de site: www.nhg.nl.

De NHG is een op zichzelf staande instantie, maar subsidies voor starters die lopen via woningcorporaties zijn er in soorten en maten. Zo heb je kortingen op de verkoopprijs van corporatiehuurwoningen, Koopsubsidie, Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE) en Koophuur.

Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten van maximaal euro159,11 per maand. Het inkomen moet tussen de euro11.700 en euro17.700 (eenpersoonshuishouden) vallen, het vermogen mag niet groter zijn dan euro19.200 en de maximale aankoopprijs van de woning is euro110.267.

Voor huurders die hun huurwoning van de corporatie willen kopen, maar niet de risico's van een koopwoning willen, biedt een aantal corporaties woningen in Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE) aan. Hierbij worden woningen onder de marktwaarde verkocht en hoeft de bewoner zich geen zorgen te maken over het onderhoud. Dat regelt de corporatie. De corporatie verplicht zich daarnaast de woning tegen een vastgestelde minimumprijs terug te kopen als de klant dat wil.

Een andere stimuleringsmaatregel van de woningcorporaties is Koophuur. De bewoner koopt de binnenkant van de woning en kan daar dus zijn gang gaan. De buitenkant blijft hij huren van de woningcorporatie.

Een relatief jonge stimuleringsmaatregel, die uitgaat van gemeenten, is eind september ingevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) -een in 1996 op initiatief van Bouwfonds en de Nederlandse Gemeenten opgerichte instantie. Eind september introduceerde de SVN een starterslening waardoor de beginnende huiseigenaar drie jaar lang aflossingsvrij geld kan lenen. De lening is nu nog alleen in Almere en het Noordbrabantse Gemert-Bakel verkrijgbaar. Volgens directeur Elly van Sluis van het SVN is de belangstelling zowel onder consumenten als onder gemeenten groot. ,,Bij het SVN zijn 170 gemeenten aangesloten. We hebben met een tiental de regeling opgezet, maar er is ook animo onder de overige gemeenten.'' De SVN speelt bij deze maatregel in feite de bank. De uitwerking en voorwaarden, bijvoorbeeld wat nu precies onder een starter wordt verstaan en voor welk woningsegment de lening geldt, bepaalt de gemeente in alle vrijheid in haar eigen regeling. Starters kunnen niet de hele koopsom lenen. Het fonds past alleen het verschil bij tussen het bedrag dat een huizenkoper bij de bank kan lenen en de koopprijs. Die prijs mag niet hoger zijn dan euro200.000, een grens die ook geldt voor de Nationale Hypotheekgarantie. Van Sluis: ,,Stel dat iemand een hypotheek van maximaal honderdvijftigduizend euro kan afsluiten, dan kunnen wij hem maximaal vijftigduizend euro lenen. Over dat bedrag hoeft drie jaar lang geen rente en aflossing betaald te worden. Daarna gaan wij kijken wat de huizenkoper, bijvoorbeeld omdat zijn inkomen gegroeid is, wel kan betalen. Stel dat iemand na vijftien jaar nog geen marktconforme rente kan opbrengen, dan laten we het zo. De lening zal te zijner tijd, bijvoorbeeld als het huis wordt verkocht, worden terugbetaald.'' Hoeveel de lening de huiskoper nu daadwerkelijk scheelt, is volgens Elly van Sluis moeilijk aan te geven: ,,Het is maatwerk en daarom voor iedere startende huizenkoper verschillend.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden