Steun voor prostituees die uit het vak willen

Opstelten stopt jaarlijks 3 miljoen in netwerk om sekswerkers te helpen en om te scholen

PERDIEP RAMESAR

Prostituees kunnen straks in heel Nederland hulp en ondersteuning krijgen als ze willen stoppen met prostitutie. Nu gebeurt dat alleen nog in grotere steden waar hulpverleningsinstanties uitstapprogramma's aanbieden.

Minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) stelt voor de komende vier jaar 3 miljoen euro per jaar beschikbaar om prostituees die uit de seksbranche willen stappen een helpende hand te bieden. Met dat geld kan een landelijk dekkend netwerk in twaalf regio's worden gerealiseerd, met instanties die prostituees kunnen begeleiden in de richting van een opleiding, werk en sociaal- en maatschappelijk werk.

Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De SGP en ChristenUnie uitten vorig jaar hun zorg over de beperkte beschikbaarheid van uitstapprogramma's voor prostituees. In 2008 zijn in diverse gemeenten al dergelijke hulpprogramma's opgezet met subsidie van het Rijk, gemeenten en hulpverleningsinstanties. Maar dat zorgde volgens de minister nog niet voor een landelijk dekkend netwerk.

Volgens Opstelten kunnen gemeenten goede ondersteuning bieden aan prostituees die genoeg hebben van het vak. Vorig jaar bleek uit een rapportage van Regioplan over de stand van zaken dat ongeveer 1750 prostituees gebruik hadden gemaakt van de ondersteuning sinds de start van de uitstapprogramma's. Ruim duizend van hen zijn inmiddels ook echt uit de prostitutie gestapt.

Zo kan bijvoorbeeld een prostituee uit de regio Den Haag die wil stoppen zich straks melden bij een organisatie als de Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees (Shop) in Den Haag.

Zij of hij wordt dan ontvangen door sociaal werkers die de toekomstmogelijkheden bespreken met de cliënt. "Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de competenties van de man of vrouw, zoals de sociale vaardigheden die een prostituee ook nodig heeft gehad bij het werk thuis, achter het raam, in een privéhuis of in een club. Ze moeten dan nog wel leren om die kwaliteit op de juiste manier toe te passen", zegt Shop-directeur Maria Scali. "Sekswerkers hebben enorm last van een stigma. Dat werk kunnen ze niet op hun cv zetten, omdat mensen het vies, ordinair of crimineel vinden. Terwijl deze vrouwen en mannen heel ondernemend kunnen zijn. Ze zouden bijvoorbeeld als zzp'er in de zorg aan de slag kunnen. Zo nodig kunnen ze worden bijgeschoold."

Het loslaten van de levensstandaard die de prostituees gewend zijn vanwege de relatief hoge inkomsten, is volgens Scali geen probleem voor sekswerkers die er echt bewust voor kiezen om uit de sector te stappen. Met het geld dat nu van de minister komt, kan Scali op zoek naar samenwerking met opleidingsinstituten, werkgevers, maar ook met uitzendbureaus die de prostituees aan een baan kunnen helpen.

Tijdens het uitstaptraject kan ook hulp worden geboden op andere gebieden zoals het zoeken naar een geschikte woning, schuldhulpverlening en steun bij het afkicken van een verslaving of psycho-sociale problemen en het verhogen van de eigen weerbaarheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden