Steun voor munt kost Italie 39 miljard gulden

Van onze redactie economie

De renteverhoging kost de Italiaanse staat naar schatting per jaar ongeveer 39 miljard gulden aan extra rente over de gigantische staatsschuld. Deze staatsschuld van ongeveer twee biljoen gulden wordt voor het merendeel gedekt met staatsleningen die slechts drie tot zes maanden lopen: de verhoging van de (korte) rente is daardoor direct voelbaar in Rome.

De Banca d'Italia besloot tot renteverhoging toen de lire gisteren de laagst toegestane koers binnen het EMS bereikte. Het disconto in Italie werd daarop verhoogd tot 15 procent. Tevergeefs: negentig minuten na de mededeling van de centrale bank bereikte de koers al weer zijn onderste punt binnen het EMS. Aan het eind van de dag sloot de munt slechts een tiende lire boven haar bodemkoers van 765,30 lire voor een D-mark. Er wordt rekening mee gehouden dat Italie de strijd dit weekeinde opgeeft en de lire devalueert. Daartoe is toestemming nodig van alle EMS-partners.

De werkgeversvereniging Confindustria kritiseerde de renteverhoging, die alleen maar de "de-industrialisatie van Italie versnelt" . Olivetti-topman De Benedetti zei onlangs dat het hoog tijd wordt dat "de Duitse mark wordt gerevalueerd of anders tijdelijk het Europees Monetair Stelsel verlaat" .

Nog maar een maand geleden verlaagde de Italiaanse centrale bank de rentetarieven met een half procent. Toen hoopte de regering in Rome dat de aankondiging van een bezuinigingspakket voldoende was om de financiele markten gerust te stellen en de rente weer te verlagen. Maar de verkoop van minderheidsbelangen in grotendeels verlieslijdende staatsbedrijven blijkt niet voldoende indruk te maken op de financiele markten, zodat het paardemiddel van de renteverhoging gisteren weer moest worden ingezet.

Met het Britse pond ging het gisteren onverwacht slecht. De munt profiteerde aanvankelijk van de aankondiging, donderdag, dat GrootBrittannie bij banken voor tien miljard ecu (22,8 miljard gulden) Duitse marken en andere harde Europese valuta gaat lenen. Deze valuta zullen op hun beurt worden omgewisseld in ponden, waarmee Londen dan het begrotingstekort dekt. Dat tekort moest toch worden gedekt en door het nu te financieren met D-marken die worden omgewisseld in ponden, wordt de vraag naar ponden kunstmatig opgevoerd. Dat is gunstig voor de koers.

Maar het originele Britse idee mocht niet baten. Toen de dollar gisteren ging dalen, sleurde hij het pond mee. Van de koerswinst van drie cent die het pond gistermorgen had geboekt, bleef niets meer over. Het pond sloot in Amsterdam op 3,1580 gulden tegen 3,1545 donderdag.

De EG-ministers van financien komen dit weekeinde bijeen in het Engelse Bath. Gisteravond begon daar een informele bijeenkomst van de EG-ministers. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid afspraken maken over wat hen te doen staat als op 20 september de Fransen bij referendum tegen het Verdrag van Maastricht stemmen. Algemeen wordt verwacht dat wanneer 'non' de meerderheid krijgt, er een crisis zal ontstaan rond de zwakkere munten in Europa, zoals pond en lire.

De dollar sloot in Amsterdam gisteren op 1,5850 gulden, iets lager dan de 1,5870 van donderdag. Aan het eind van de middag kwamen er signalen uit de VS dat het stelsel van centrale banken, de Fed, de rente zou willen verlagen. Dat zou de economie moeten stimuleren nu blijkt dat de werkloosheid in augustus weer is gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden