Steun voor Israëlische aanval op Irans kerninstallaties

Een lange witte sliert in de lucht gisterochtend bij Tel Aviv. Israël heeft een proef gedaan met de lancering van een raket. Beeld AP
Een lange witte sliert in de lucht gisterochtend bij Tel Aviv. Israël heeft een proef gedaan met de lancering van een raket.Beeld AP

De Israëlische regering kan op steun bij de bevolking rekenen als zij zou besluiten tot militair ingrijpen tegen Iran. Dat blijkt uit een vandaag in het dagblad Haaretz gepubliceerde opiniepeiling.

Het begon met een lange witte sliert in de lucht gisterochtend om tien voor tien. Even later volgde de verklaring van de Israëlische legerwoordvoerder: Israël heeft een proef gedaan met de lancering van een raket.

Het Israëlische leger deed een succesvolle test met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een bereik van 3000 kilometer, zodat Iran getroffen kan worden. Bedoeling was het voortstuwingssysteem van de raket uit te testen.

Pro-actief militair ingrijpen
Premier Benjamin Netanyahu uitte onlangs wederom zijn verontrusting over het Iraanse nucleaire programma en bekend is dat binnen het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van pro-actief militair ingrijpen tegen Iran.

Een meerderheid van 41 procent van de ondervraagden is voor militair ingrijpen tegen het Iraanse nucleaire programma, omdat men ervan overtuigd is dat het is bedoeld om kernbommen te kunnen vervaardigen. Bijna net zoveel ondervraagden - 39 procent - zijn echter tegen, met het argument dat de joodse staat zou kunnen rekenen op een dodelijke tegenaanval en een crisissituatie zou ontstaan in de hele regio. Twintig procent van de ondervraagden had geen mening.

Zonder pardon terugslaan
Hoewel het aantal voor- en tegenstanders vrijwel gelijk is, is het opmerkelijk dat zoveel Israëliërs kiezen voor harde actie tegen Iran, terwijl dat land gisteren nog heeft laten weten zonder pardon te zullen terugslaan.

Het is de vraag of Netanyahu in ernst overweegt om Iran aan te vallen of alleen maar probeert de internationale gemeenschap tot een harder standpunt tegen Iran te verleiden. Veel militaire experts, ook binnen Israëls inlichtingendienst en de legerleiding, geloven niet dat Israël überhaupt over een optie beschikt om eigenhandig de nucleaire faciliteiten in Iran te vernietigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden