Steun voor Ierse banken en goede cijfers uit VS zetten beurs in de plus

De Europese beurzen hebben de laatste week van het eerste kwartaal gisteren in opperbeste stemming afgesloten. Gunstige berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt sterkten het vertrouwen in de opleving van de economie en zetten de graadmeters overtuigend in de plus.

In Amsterdam sloot de AEX-index 3,83 punten hoger op 369,45 punten, een winst van 1,1 procent. De MidKap-index voor het middensegment eindigde 1 procent hoger op 655,11 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt kwamen winsten van 1,6 tot 2 procent op de borden.

Uit nieuwe cijfers bleek dat de werkloosheid in de Verenigde Staten vorige maand opnieuw licht is gedaald. Bovendien groeide de werkgelegenheid sterker dan verwacht. Er kwamen in de Amerikaanse economie in maart 216.000 nieuwe banen bij, waar op 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen was gerekend.

De beurzen zagen zich gisteren ook bevrijd van de onzekerheid over Europese financiële bedrijven, na de bekendmaking van de resultaten van de stresstests voor Ierse banken. ING eindigde in Amsterdam 2,8 procent hoger en Aegon kreeg er 3,9 procent bij. Andere Europese banken en verzekeraars noteerden eveneens hoger.De Ierse financiële instellingen zelf, die in totaal 24 miljard euro extra nodig hebben aan financiering en mogelijk worden genationaliseerd, lieten een verdeeld beeld zien. Bank of Ireland noteerde maar liefst 41 procent hoger. De hoop bestaat dat de bank uit handen van de overheid kan blijven. Allied Bank ging ruim 8 procent omhoog, terwijl bank en verzekeraar Irish Life juist 58 procent in waarde daalde. In de AEX was TomTom een opvallende daler. Hoewel de onderneming voorbeurs bekendmaakte een nieuwe kredietfaciliteit te hebben zekergesteld, verloor TomTom 0,8 procent. De waarde van de euro was aan het einde van de beurshandel met 1,4195 dollar even hoog als donderdag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden