Steun voor hongerstakers in Parijs neemt toe

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De actie van de Franse justitie maandag tegen tien hongerstakende 'illegalen' lijkt een averechts effect te hebben. Woedende reacties waren het gevolg en de hongerstakers zitten met meer steun dan ooit weer op hun plek in de Parijse kerk Saint-Bernard-de-la-Chapelle.

Maandag bestormde de politie met driehonderd man in alle vroegte de kerk en bracht de tien hongerstakers over naar verschillende ziekenhuizen, omdat zij in levensgevaar zouden verkeren. Artsen van de Franse tak van Artsen zonder grenzen, die bij de illegalen postten, vonden de 'verhuizing' medisch niet noodzakelijk. Later op de dag werden de tien weer terug naar de kerk gebracht.

De Afrikaanse 'sans-papiers', papierlozen, waren gisteren op de veertigste dag van hun staking vastbesloten door te gaan met het weigeren van eten. Ze werden gesterkt door de golf van kritiek in de Franse pers op de politie-actie. De linkse Libération sprak van een 'krijgshaftig vertoon' tegen de stakers. Juristen spreken in het blad over een inbreuk van de Parijse politieleiding op de vrijheid van hongerstaken. De advocaat Didier Leger noemt het een “illegale daad die de vrijheid van het individu schaadt” en ziet de actie van de politie meer als een publiciteitsstunt.

De Franse regering, die bestaat uit partijen van de rechtse meerderheid, propageert een hardere politiek tegen 'illegalen' onder andere om daarmee het steeds populairdere extreem-rechtse Front National de wind uit de zeilen te nemen. Maar in de ogen van het FN staat de regering juist in haar hemd en is de “zogenaamde demonstratie van autoriteit in werkelijkheid een bewijs van zwakte, dat aantoont dat de regering niet in staat is het op te nemen tegen een handjevol illegale immigranten.”

Zo'n 450 illegale Afrikanen bezetten op 18 maart de Saint-Ambroise-kerk in Parijs. Sindsdien durft de politie het niet aan de 'sans-papiers' het land uit te zetten. Wel werden zij uit deze kerk overgebracht naar een theater, vervolgens naar andere ruimtes en uiteindelijk naar de kerk Saint-Bernard.

In de groep van driehonderd Afrikanen die er nog steeds zitten, bevinden zich kinderen met de Franse nationaliteit omdat zij in Frankrijk zijn geboren. De ouders zouden volgens de wet Pasqua het land uitgezet kunnen worden, maar mogen blijven vanwege de nationaliteit van hun kinderen. In de groep bevinden zich ook enkelen die getrouwd zijn met iemand van de Franse nationaliteit en immigranten die op rechtmatige wijze het land zijn binnengekomen, maar hun papieren hebben verloren.

Het blad Libération pleit voor een speciale eenmalige regeling voor de groep. De regering vreest dat toegeven zal leiden tot de komst van meer illegalen. Het conservatieve dagblad Le Figaro pleit voor een standvastig gedrag als waarschuwing aan het adres van de Afrikanen die overwegen náár Frankrijk te vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden