Steun voor energiebedrijf voor de noordelijke provincies

Noord-Nederland is een stap dichterbij een eigen energiebedrijf. De provincies Drenthe, Groningen en Friesland steunen een initiatief voor een noordelijk coöperatief duurzaam energiebedrijf met een bedrag van 400.000 euro. Het wachten is nu nog op een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt.

In steeds meer dorpen en steden in Nederland wekken burgers en bedrijven samen duurzame energie op. In Noord-Nederland hebben deze lokale energie-initiatieven zich verenigd in coöperatieve koepels, de Drentse KEI, Enerzjy Kooperaarsje Fryslân en de Groninger Energie Koepel. Deze koepels gaan samen een eigen energiebedrijf oprichten: de NLD Energie (Noordelijk Lokaal Duurzaam).

Via NLD kunnen lokale organisaties zoals Grunneger Power en de Amelandse energiecoöperatie, stroom en gas gaan leveren aan hun leden. "De winst komt weer terug bij de lokale initiatieven", legt Jos Bijkersma, de directeur van NLD uit. "Per aangeleverde klant krijgen zij jaarlijks een bedrag van ongeveer 75 euro. Dat kunnen ze gebruiken voor de verduurzaming van hun dorp of stad. Dat geld hoeft niet per se in energie te worden gestoken, het dorpshuis of de sporthal mag er ook mee worden opgeknapt." Voorlopig worden de groene stroom en het gas nog ingekocht bij andere partijen. Op termijn is het de bedoeling om lokaal opgewekte groene stroom te verkopen. "Nu kan dat nog niet, omdat het aanbod onvoldoende is."

De NLD gaat in Noord-Nederland het gat opvullen dat is ontstaan toen energiebedrijf Trianel eind 2012 failliet ging. Via dit bedrijf leverden veel lokale energiebedrijfjes volgens een zogenoemde white label-constructie stroom aan hun klanten. Die constructie was nodig omdat de initiatieven vaak nog onvoldoende middelen hebben om een leveringsvergunning aan te vragen en de administratie op poten te zetten. Na het faillissement van Trianel moesten initiatieven zoals Grunneger Power op zoek naar een andere manier om energie aan hun klanten te kunnen blijven leveren. "Daarvoor is de NLD opgericht", zegt Bijkersma.

NLD verwacht voor het eind van het jaar de vergunning rond te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden