Visum ingetrokken

Steun voor Djokovic na uitzetting uit Australië: ‘Hij is slachtoffer van een politiek spel’

null Beeld EPA
Beeld EPA

Novak Djokovic mag niet in Australië blijven en kan zijn titel op de Australian Open dus niet verdedigen. Zondagmiddag plaatselijke tijd werd het beroep van de nummer 1 van de wereld verworpen door het federale gerechtshof in Melbourne. Behalve kritiek, krijgt Djokovic ook steun vanuit de tenniswereld: ‘Hij is slachtoffer van een politiek spel in Australië’.

ANP

Zo komt een einde aan een soap die bijna twee weken duurde. Djokovic was op 4 januari met een medische vrijstelling op zak in het vliegtuig naar Australië gestapt, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken. De Serviër had zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en kon niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen.

De Serviër stapte naar de rechter en die bepaalde maandag dat Djokovic mocht blijven. De tennisser ging meteen de baan op om te trainen, nadat hij dagenlang opgesloten had gezeten in een immigratiehotel met asielzoekers.

Minister Alex Hawke van Immigratie besloot vrijdag echter gebruik te maken van zijn bevoegdheid en trok het visum van de tennisser alsnog in. Volgens Hawke vormde de ongevaccineerde Djokovic een gevaar voor de Australische bevolking, onder meer door het signaal dat de Serviër had afgegeven door zich niet te laten vaccineren. Djokovic schakelde het federale gerechtshof in om de zaak opnieuw te bekijken, maar hij kreeg daar geen gelijk. Na een zitting van ruim 5 uur, die via een livestream door meer dan 85.000 mensen werd gevolgd, kreeg de twintigvoudig grandslamkampioen te horen dat de beslissing van de minister blijft staan. Dat betekent dat Djokovic het land uit moet.

Djokovic: extreem teleurgesteld

Djokovic laat weten “extreem teleurgesteld” te zijn in het oordeel van het federale gerechtshof in Melbourne. “Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren”, aldus de nummer 1 van de wereld in een korte verklaring. “Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak, waardoor ik niet in Australië kan blijven om mee te doen aan de Australian Open. Ik respecteer de beslissing van de rechtbank en zal meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land. Het voelde niet fijn dat de focus de afgelopen weken op mij lag. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen focussen op het spel en het toernooi waar ik van houd. Ik wens de spelers, officials, stafleden, vrijwilligers en alle fans het beste voor dit toernooi. Tot slot wil ik mijn familie, vrienden, team, supporters en al mijn mede-Serviërs bedanken voor jullie steun. Jullie waren een bron van kracht voor me.”

De Australische premier Scott Morrison juicht het besluit toe Djokovic het land uit te zetten. “Dit besluit is genomen vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en omdat het in het algemeen belang was om dit te doen”, schrijft Morrison op Facebook. “Ik ben blij met het besluit om onze grenzen sterk te houden en de Australiërs veilig te houden. Australiërs hebben veel offers gebracht tijdens deze pandemie en ze rekenen er terecht op dat het resultaat van die offers gewaarborgd blijft.”

Politiek spel

Behalve kritiek krijgt Novak Djokovic ook de nodige steunbetuigingen vanuit de tenniswereld nadat hij Australië is uitgezet. Volgens de Canadese tennisser Vasek Pospisil, die in 2020 samen met Djokovic uit de spelersraad van de ATP stapte en een eigen vakbond voor de spelers opzette, is zijn Servische vriend het slachtoffer van een politiek spel in Australië.

“Novak zou nooit naar Australië zijn gegaan als hij geen vrijstelling had gekregen van de overheid”, schrijft Pospisil op Twitter. “Hij zou de Australian Open dan hebben overgeslagen en thuis zijn gebleven bij zijn familie. Niemand had dan over deze puinhoop gepraat. Met de verkiezingen in aantocht stond hier een politieke agenda op het spel, dat is heel duidelijk. Dit is niet zijn fout. Hij is het land niet binnengedrongen en hij heeft ook niet zijn eigen regels gemaakt, zoals wordt gezegd. Hij was er klaar voor om gewoon thuis te blijven.” De 31-jarige Canadees was eerder al kritisch op de houding van tennisbond ATP, die zich de afgelopen anderhalve week afzijdig hield in het geschil tussen Djokovic en de Australische autoriteiten.

Australian Open

De organisatie van de Australian Open laat in een verklaring weten de beslissing te respecteren. “In lijn met de regels van de grandslams wordt de nummer 1-positie in de loting nu ingevuld door een lucky loser. We kijken uit naar een goede en spannende Australian Open 2022 en wensen alle deelnemers veel succes,” zo is te lezen in een korte verklaring. De Australian Open begint maandag.

Djokovic, negenvoudig winnaar van de Australian Open, was als nummer 1 van de wereld ook als eerste geplaatst in Melbourne. De Italiaanse ‘lucky loser’ Salvatore Caruso neemt de plek van Djokovic in het speelschema over. Caruso, de nummer 150 van de wereld, was in de laatste ronde van de kwalificaties blijven steken.

Djokovic deelt het record met Roger Federer en Rafael Nadal. De Zwitser ontbreekt vanwege fysieke problemen in Melbourne, maar de Spanjaard doet wel mee. Nadal behoort weliswaar niet tot de topfavorieten, maar krijgt door het afhaken van Djokovic wel als enige de kans om in de komende twee weken nummer 21 binnen te halen.

Lees ook:
Servische president Aleksandar Vucic: ‘Novak, we staan achter je!’

Novak Djokovic moet Australië toch verlaten. De ongevaccineerde tennisser kan hierdoor niet deelnemen aan de Australian Open. De Servische president Aleksandar Vucic reageert woedend op het Australische besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden