Steun voor autoplan PvdA, tot onvrede van VVD

Een automobilist laadt zijn elektrische auto op. Beeld anp
Een automobilist laadt zijn elektrische auto op.Beeld anp

Tot ongenoegen van minister Henk Kamp (economische zaken) en irritatie van de VVD-fractie wil een Kamermeerderheid dat vanaf 2025 alleen nog emissieloze auto's worden verkocht. Het plan komt uit de koker van de PvdA en leidt tot een botsing met de liberale coalitiegenoot.

Eerder deze maand presenteerde PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos het nieuwe energieplan van zijn partij. Daarin breekt hij een lans voor elektrische auto's en bestempelt hij vervoermiddelen met uitlaten als 'de nieuwe sigaret'. Letterlijk schrijft Vos: "Over tien jaar zullen auto's op fossiele brandstoffen in Nederland niet meer te koop zijn."

Het PvdA-plan werd op het Binnenhof onmiddellijk als te ambitieus en onrealistisch afgedaan. Een verbod op de verkoop van auto's die op fossiele brandstof rijden gaat de meeste partijen (veel) te ver. Toch wilde Vos zijn plan voorleggen aan de Kamer, maar hij ontkwam er niet aan dit behoorlijk af te zwakken. Letterlijk staat er in de motie, waar vandaag over werd gestemd: 'Nederland moet streven naar het louter verkopen van emissieloze (nieuwe) auto's in 2025'. De PvdA kreeg onder andere steun van D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks, genoeg voor een meerderheid.

'In strijd met het energieakkoord'
Kamp raadde vorige week in een debat met de Kamer de motie af. In 2025, lichtte de minister toe, kan 15 procent van de nieuw verkochte auto's elektrisch zijn. "De heer Vos zegt: je moet dat eigenlijk 100 procent laten zijn. Dat lijkt me niet passen binnen de realiteit."

Kamp benadrukte ook dat Nederland 'nummer twee is in de wereld qua aandeel elektrische auto's in enigerlei vorm'. "In 2015 hadden wij ten opzichte van 2014 een verdubbeling van 45.000 naar 90.000 auto's."

Wat de minister stoort is dat de coalitiegenoot een plan lanceert dat volgens hem strijdig is met het energieakkoord. Daar staat in, zegt Kamp, dat 'pas' in 2035 alle auto's emissievrij zouden moeten rijden. Deze nieuwe botsing over het elektrisch vervoer komt twee maanden na de uitspraak van Kamp dat de samenwerking met de PvdA 'niet meer zo goed is'.

Stroeve samenwerking
Naar aanleiding van de aangenomen Kamermotie, twitterde VVD-Kamerlid Barbara Visser, woordvoerder verkeer: "Straks andere auto kopen? Begin maar vast met sparen. Met aangenomen PvdA-motie is uw huidige auto niets meer waard & nieuwe auto veel duurder!"

Haar collega André Bosman, woordvoerder energie, kondigde vorige week het einde van het energieakkoord aan, mocht de motie het halen. Zo'n vaart zal het niet lopen, maar het tekent de stroeve samenwerking tussen beide coalitiegenoten,

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden