’Steun van familie en vrienden is heel belangrijk bij examens ’

Zo’n 21.000 leerlingen doen eindexamen. Trouw volgt leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar. Dag 4: Anna de Wilde (17) vond het vwo-examen maatschappijleer te lang.

Met een reisje naar Barcelona in het vooruitzicht maakte Anna de Wilde (17) vanmorgen haar vwo-examen maatschappijleer. Anna en een vriendin doen beide eindexamen en krijgen het reisje cadeau van hun moeders, die zelf ook meegaan.

Maar tijd om te dromen over Barcelona was er niet tijdens dit examen. Vijf minuten voor afloop verschijnt Anna uit de examenruimte. De gymnasiumstudente heeft net op tijd alle vragen bij de 12 teksten kunnen maken. „Ik vond het examen heel erg lang. Ik moest hard doorwerken en was bang dat ik in tijdnood zou komen”, zegt ze op het zonnige schoolplein.

Het examen ging over de Nederlandse Waterschappen, sociale ongelijkheid en het nieuwe mediabestel. Anna kan zich de vragen niet meer precies herinneren. „Bij sommige dacht ik wel: wat moet ik hier nou weer mee?”

Toch zit een voldoende er wel in, denkt Anna. En slagen zal ze ook. Ze staat er immers goed voor en ze heeft veel geleerd. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, vertelt ze. „Ik zit altijd op bed te leren. Mijn ouders komen af en toe langs met iets lekkers. En ook mijn broertje en zusje zijn extra stil.”

Ondanks de hulp dringt de tegenzin zich op. Anna: „Dat leren is natuurlijk niet zo leuk, je bent er constant mee bezig. Na twee examens gisteren zat mijn hoofd echt vol. Je moet je steeds heel goed concentreren.”

Daarom is de steun van vriendinnen en familie deze weken heel fijn, benadrukt ze. „Ik vind het belangrijk dat je er voor elkaar bent. Vriendinnen en mijn opa en oma bellen om me succes te wensen, dat is heel leuk.”

Andersom leeft Anna mee met vriendinnen in examentijd die meer moeite hebben met leren. „We sms-en veel, bellen hoe het is gegaan en sturen kaartjes.” En het reisje naar Barcelona? „Dat hebben we ook als extra motivatie gekregen”, besluit ze lachend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden