Steun Tsipras en de hervormingen door de schulden te verlichten

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Voor een land dat zo diep in een crisis zit, heeft Griekenland opmerkelijk rustige verkiezingen gehouden. Ook is de uitslag opmerkelijk. De 41-jarige Alexis Tsipras heeft met zijn partij Syriza een verrassend duidelijk nieuw mandaat gekregen, ondanks zijn draai deze zomer in zijn houding tegenover de geldschieters. Na langdurig verzet besloot hij toen te elfder ure alsnog verantwoordelijkheid te nemen voor omvangrijke bezuinigingen en hervormingen, nodig om steun te krijgen van Europa en het IMF. Hij heeft die draai kennelijk kunnen uitleggen.

Niet aan iedereen overigens. Het aantal niet-stemmers (44 procent) is wel enorm groot. Veel Grieken hebben zich afgewend van hun politici, gefrustreerd als ze vermoedelijk zijn door de onmacht van hun politici het land goed te leiden. Tsipras wacht een belangrijke taak dat vertrouwen weer te herstellen.

Hoe dan ook is het eindresultaat wel helder: de partijen die Griekenland in de euro willen houden en bereid zijn hervormingen door te voeren, domineren nu de Griekse politiek. Tsipras' radicale partijgenoten, die zich van zijn partij afsplitsten omdat ze de afspraken met de geldschieters niet aanvaardden, hebben het parlement niet eens gehaald. Tsipras zal vermoedelijk een regering kunnen vormen met de Onafhankelijke Grieken. Binnen het parlement kan hij voor veel maatregelen bovendien steun krijgen van de rechtse Nieuwe Democratie.

Breed draagvlak is ook vereist, want de lijst afspraken is lang en veel maatregelen zijn pijnlijk: lagere pensioenen, hogere belastingen, privatisering van staatsbedrijven en vastgoed, hervorming van de arbeidsmarkt, et cetera. Bovendien kampt het land met de massale instroom van migranten.

Tsipras lijkt dat draagvlak ook te zoeken. Zo wil hij naar verluidt samen met de oppositie een nationale raad opzetten om het Europabeleid van Griekenland vorm te geven. Ook zegt hij zich hard te zullen maken voor verlichting van de torenhoge staatsschuld.

Daar ligt een taak voor Europa. Nu de Griekse kiezers zich zo helder hebben uitgesproken, moet - als de Grieken hun afspraken verder nakomen - van schuldenverlichting echt werk worden gemaakt. Door betalingen te spreiden, maar ook door schulden af te schrijven. De Grieken, of eigenlijk hun politici, hebben er zelf een puinhoop van gemaakt. Maar de bevolking moet perspectief houden, zodat ze de pijn van de hervormingen kan dragen. De verkiezingen hebben de randvoorwaarden geschapen om nieuwe stappen te kunnen zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden