Steun regering Suriname slinkt

Van onze correspondent PARAMARIBO - De regeringscoalitie van de Surinaamse president Wijdenbosch is geslonken tot de kleinst mogelijke meerderheid: 26 van de 51 zetels in de Nationale Assemblée.

Drie parlementariërs van de BVD (Basispartij voor Vernieuwing en Democratie), L.Tewarie, S.Jainullah en A.Baboeram Panday, hebben het vertrouwen in de regering opgezegd. Zij vormen nu een nieuwe, oppositionele fractie, onder de naam 'Bestrijding Van Dictatuur'.

BVD-voorzitter Atta Mungra, vorig jaar als minister van financiën door Wijdenbosch opzij gezet, stelt dat Suriname ''rechtstreeks afstevent op een dictatuur''. Dat is, beweert hij, de belangrijkste reden reden voor de overstap van de drie parlementsleden: ''De president houdt zich niet aan de wet. De pers wordt gemuilkorfd en geïntimideerd. De NDP maakt het steeds duidelijker: als je niet bij ze bent, is er voor jou geen plaats in de samenleving'', aldus Mungra gisteren in Paramaribo.

Assembléevoorzitter Marijke Djawelapersad, ook van de BVD, blijft voorlopig trouw aan de regering waar de NDP van Desi Bouterse en Jules Wijdenbosch de ruggegraat van vormt. Dit geldt ook voor het BVD-bestuurslid Dilip Sardjoe, een rijke zakenman, tevens de grote financier achter de partij.

Het vijfde BVD-parlementslid, A.Singh-Koendjbiharie, ligt als gevolg van een verkeersongeluk met een hersenschudding in het ziekenhuis. Haar positie is nog niet duidelijk.

Vier maanden geleden maakten de parlementariërs H.Kisoensingh van de HPP en J.Sital van de PVF de overstap naar de oppositie. De NDP weekte vervolgens twee assembléeleden los uit de oppositiepartij Pendawalima.

De twee 'Penda's' die achterbleven, verklaarden vorige week op de Surinaamse radio dat zij 'aanbiedingen' kregen om ook hen er toe te bewegen de overstap naar het regeringskamp te maken. Hen zou geld, grond en auto's zijn aangeboden. Concrete aanwezigen of beschuldigingen bleven echter achterwege.

De Nationale Assemblée is nu verdeeld in vijftien politieke groeperingen, tien in de oppositie en vijf in de coalitie. De NDP is met 16 zetels veruit de grootste. Maar de vice-voorzitter van het parlement, H.Kisoensingh, verwacht dat binnenkort de NDP zef aan de beurt is om te gaan kraken en scheuren. ''In persoonlijke gesprekken met coalitieleden blijkt dat veel van hen, ook NDP'ers, de manier waarop het land nu wordt geregeerd helemaal beu zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden