Steun KNVB en ministerie van VWS voor clubs met integratieproblemen

Voetbalclubs in wijken met een hoog percentage allochtonen kunnen steun krijgen van het gezamenlijk integratieproject van de KNVB en het ministerie van VWS.

In de nota ’Tijd voor Sport’ stelde het ministerie van VWS zich in 2005 onder meer ten doel de achterblijvende sportdeelname van allochtone jeugd te bevorderen. Om versnippering van de subsidiepot te beperken sloot het ministerie samenwerkingsverbanden met een aantal grote steden, sportbonden en zorgaanbieders.

De KNVB maakte het project, dat loopt tot juni 2010, het meest tastbaar en uitvoerbaar. Zelf opgeleide verenigingsbegeleiders gaan voor acht uur per week aan de slag bij clubs die in aanmerking willen komen voor assistentie. „Het werkt”, zegt voorlichter Rob de Leede. „Sinds de start van het programma hebben we al enkele duizenden nieuwe leden geworven.” Hij verwijst naar Roodenburg uit Leiden om het belang van ’Tijd voor Sport’ te duiden.

„Roodenburg gleed af”, zegt hij. „De vaste leden zagen de club veranderen Er werden nauwelijks nog autochtone kinderen lid. Zo ontstond een kloof. Een verenigingsbegeleider, waarvan we er 200 hebben opgeleid, helpt nu om pijnpunten op het gebied van ouderparticipatie en vrijwilligersbeleid te slechten. Dat kost tijd en verloopt stapsgewijs. Een vaste strategie is er daarom niet. Elke situatie vraagt een andere aanpak.”

Voormalig voorzitter Maarten van Geffen klopte afgelopen zomer bij de KNVB aan. Roodenburg miste kader bij jeugdteams die hoofdzakelijk uit allochtonen bestonden. Elke week spande het erom of er voldoende auto’s waren om de pupillen naar uitwedstrijden te brengen. Van Geffen nam contact op met de voetbalbond. Die erkende het probleem in Leiden-Noord en stuurde een speciaal opgeleide kracht.

Deze man, Jaime Lopez, schreef op basis van zijn observaties een rapport. Een van zijn eerste handelingen was het opwerpen van een barrière voor aankomende leden. Middels intakegesprekken met de ouders werden regels en plichten naar voren gebracht. Vanaf heden moeten ouders per toerbuurt vervoer, kantinediensten en begeleiding voor hun rekening nemen.

Van Geffen juicht deze ontwikkelingen toe, maar blijft sceptisch. „Als vrouwen gaan participeren, is het pleit beslecht. De allochtone gemeenschap in Leiden-Noord bestaat grotendeels uit orthodoxe moslims. Vrouwen mogen nauwelijks de deur uit, laat staan hun zoon of dochter naar een uitwedstrijd rijden. Als ze al in het bezit zijn van een rijbewijs.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden