Steun India is vereiste voor WTO-deal

Directeur-generaal Wereldhandelsorganisatie zoekt manier om met veto om te gaan

Begin oktober moet duidelijk zijn of het de wereld is gelukt een konijn uit de hoge hoed te toveren, zodat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na achttien jaar eindelijk haar levenswerk kan vervullen: een eerste mondiaal handelsakkoord afleveren. Dat zegt WTO-directeur-generaal Roberto Azevedo in een gesprek met Trouw.

Dat akkoord leek in december vorig jaar onder handbereik. Op het Indonesische eiland Bali schaarden alle 160 WTO-leden zich achter een serie afspraken, waarvan de eerste reeks - over het vereenvoudigen van douaneregels en -procedures - eind juli geratificeerd moest worden. Maar India weigerde.

Azevedo zegt dat er ideeën zijn om tot een oplossing te komen, maar dat hij ze pas op waarde kan schatten als hij terug is in het WTO-hoofdkwartier Genève, half september. "Daarna hebben we nog een paar weken nodig." Een oplossing zonder dwarsligger India sluit hij uit. "We moeten álle leden aan boord hebben."

De WTO-topman was gisteren in Egypte, vandaag in Rwanda en volgende week maandag komt hij naar Den Haag. Onder meer om van premier Rutte en de ministers Ploumen en Timmermans te horen of zij ideeën hebben over de redding van het Bali-akkoord.

De nieuwe Indiase regering van premier Modi tekent pas voor een akkoord over handelsfacilitatie als er ook een akkoord ligt over voedselzekerheid. Het land wil de garantie dat het zijn boeren mag steunen door oogsten op te kopen tegen gegarandeerde prijzen, en zijn armen mag helpen door hen dat voedsel gesubsidieerd aan te bieden. Machtige WTO-leden als de VS en de EU vinden dat marktverstoring en zijn tegen.

ECONOMIE 17

Interview met Roberto Azevedo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden