'Steun huis voor Turken, niet Turkenpension'

Het is een zeurend onderwerp: moslims die moeite hebben een huis overeind te houden. Is het niet een poldermoskee die zijn huur niet kan voldoen, dan is het de Ayasofiamoskee in Amsterdam die geen nieuwbouw van de grond krijgt. Ik werd getroffen door een beschrijving van Turkse pensionado’s die de wacht hielden bij hun te ontruimen moskee (Trouw, 1 juli).

Onlangs had ik gelezen dat de BankGiro Loterij een Turkenpension in het Openluchtmuseum financiert. Vreemd eigenlijk dat wij zo ruimhartig onze musea financieren en voor enige assistentie bij de inrichting van een moskee in de reflex van scheiding van staat en kerk schieten. We stellen miljoenen beschikbaar voor een Nationaal Historisch Museum. En herinneren ons niet dat de grote rooms-katholieke kerken in Amsterdam ooit, onder conservatief en liberaal bewind, door de overheid zijn gefinancierd.

De laatste inzichten bij de liberalen en de druk van Wilders maken zo’n minder rigide scheiding van kerk en staat nu misschien onmogelijk, maar ik bedacht mij door dat Turkenpension dat er geen filosofie of wet bestaat – vanuit de overheid tenminste – die scheiding van kerk en kansspelen voorschrijft.

Ik moest daarom nogmaals aan de BankGiro Loterij denken en de manier waarop zij haar middelen distribueert aan de culturele sector. Veertig miljoen is besteed aan de presentatie van Russische hofcultuur uit 1900 in de Hermitage. Directeur Ernst Veen is trots op de educatieve inzet voor de jeugd van de stad. Wat leren ze daar dan eigenlijk?

Laten moslims Veen om raad vragen en met hulp van de BankGiro Loterij een fonds stichten tot steun van de elegante architectuur van huizen voor de Arabische poëzie. Dat de samenleving meer heeft aan een huis voor Turken in Amsterdam dan aan een leeg Turkenpension in Arnhem, lijkt me evident.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden