Steun de omroep

Op Podium van 4 januari pleit Nicole Maes, politiek secretaris van de Vrouwen in de VVD, voor een ingrijpende wijziging van de publieke omroep. Haar verwijt aan de publieken is dat ze steeds meer op de commerciëlen gaan lijken, en haar oplossing is om de publieke omroep nog slechts een beperkte taak te geven.

Nu PvdA-fractieleider Melkert bij het kabinet aandringt op een betere behandeling van de publieke omroepen, acht een vertegenwoordiger van de VVD het kennelijk tijd voor een nieuwe aanval. Volgens Maes wordt in liberale kring al jaren gepleit voor een publieke omroep naar analogie van de BBC. Maar de productiekosten bij de BBC zijn ruim vier maal hoger dan bij de Nederlandse publieke omroepen, reden waarom de omroepbijdrage in Groot-Brittannië per huishouden tussen de 450 en 700 gulden per jaar bedraagt. En de VVD is tegenstander van een budgetverhoging voor de publieke omroepen. Wat de VVD voorstaat is niet een omroep naar het model van de BBC, maar hooguit naar dat van de oude kortgehouden BRT. Kijken naar de publieke omroep wordt dan aapjes kijken in het reservaat.

Maes ziet geen onderscheid meer tussen de programma's van de publieke- en de commerciële omroepen. Wie regelmatig naar tv kijkt, weet dat de waarheid hier geweld wordt aangedaan. Zeker de laatste jaren hebben de publieke omroepen afscheid genomen van pretentieloos amusement. Meer en meer zijn ze zich bewust geworden van hun publieke taak, een opvatting die zich in toenemende mate weerspiegelt in de programmering. Zelfs de in eigen beheer of opdracht gemaakte populaire series herbergen vaak normatieve elementen en geven impliciet uiting van een bepaald mens- en wereldbeeld.

Mevrouw Maes meent dat het onderscheid tussen de verschillende omroepen is verdwenen en dat zij geen eigen identiteit meer bezitten. Dat licht zij toe door op te merken dat bij de KRO nu ook homoseksuelen mogen werken. Het zal toch ook bij de VVD duidelijk zijn dat de identiteit van een omroep zich weerspiegelt in het programma-aanbod en niet in de seksuele geaardheid van haar medewerkers. In tegenstelling tot wat Maes beweert lijken de omroepen in toenemende mate weer in staat om de eigen maatschappelijke stromingen te vertegenwoordigen.

Uit het artikel blijkt dat Maes zich eraan ergert dat de omroepen in stand worden gehouden met veel geld van de overheid. Dat mag een gotspe worden genoemd. Tot voor kort werd de omroep gefinancierd door de jaarlijkse omroepbijdrage, die rechtstreeks van de kijker naar de omroep ging en die de overheid geen kwartje kostte. Onder toejuiching van de VVD is de omroepbijdrage sinds kort afgeschaft en krijgt de omroep haar budget uit de algemene middelen. Het is toch te dol voor woorden om de omroep nu te verwijten wat de overheid onlangs, tegen de zin van diezelfde omroepen, tot stand heeft gebracht.

Publieke omroepen hebben de afgelopen jaren, gesteund door hun medewerkers, veel geïnvesteerd in kwaliteit en in beheersing van de kosten. Het wordt tijd dat de politiek die inspanning beloont met een duidelijke en zekere toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden