Steun de emancipatie, weiger de boerkini

In de discussies over het wel of niet dragen van een boerka/boerkini hoor ik steeds het argument van recht op vrijheid om te dragen wat je wilt. Dit recht staat in Nederland buiten kijf en dat moet zo blijven. Net als het recht om te zeggen wat je wilt. Het gaat er echter om hoe je met deze rechten omgaat.

Wat mij betreft gaat beledigen binnen het recht op vrijheid van meningsuiting te ver. Of het nu gaat om het beledigen van Allah, Jezus Christus of het Koninklijk Huis, ik houd er niet van. Maar provoceren binnen het recht om in vrijheid te dragen wat je wilt, gaat wat mij betreft ook te ver. En dat je het dragen van een boerka of boerkini kunt zien als een vorm van provocatie, verwoordde Wierd Duk, politiek commentator van het AD, woensdag treffend bij Goedemorgen Nederland.

Dinsdagavond bij 'Pauw' eisten twee 'hoogopgeleide moslima's' hun vrijheid op om te dragen wat zij willen. Eén van hen had zich in boerkini zeer bekeken en onderdrukt gevoeld in zwembad Weert. Maar maakte zij zichzelf niet tot curiositeit door zich vrijwillig in deze uitzonderingspositie te manoeuvreren? Net als een punker met hanekam of travestiet op hoge hakken doet?

Willen deze dames, gebruikmakend van hun rechten, anderen het recht ontnemen naar hen te kijken en iets van hen te vinden? Willen deze dames, gebruikmakend van hun rechten, anderen het recht ontnemen naar hen te kijken en op hen te reageren?

Deze vrije moslima's' zouden ook begrip kunnen tonen voor de weerstand die hun kleding, tóch gerelateerd aan een godsdienst die op dit moment niet in een heel zonnig daglicht staat, bij veel mensen oproept. Zij zouden ervoor kunnen kiezen zich te conformeren aan de samenleving waar zij in vrijheid deel van uitmaken, in plaats van een parallelle samenleving in stand te houden waar andere normen en waarden gelden. Dan zouden zij hun vrijheid aanwenden voor een hoger doel dan hun eigenbelang. Want door hun keuze in vrijheid vóór het dragen van een boerkini, houden zij de onvrijheid van anderen om dit te weigeren in stand.

Als zij ervoor zouden kiezen deze kleding juist niet te dragen, zouden ze een belangrijke bijdrage leveren aan de emancipatie van moslima's. Dan wordt meteen duidelijk dat boerka- en boerkinidraagsters hiertoe verplicht worden. En dat de mánnen achter deze vrouwen de curiositeit zijn, omdat zij blijkbaar niet begrijpen wat het betekent om in een vrije maatschappij te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden