Steun bestuursakkoord ontstijgt partijpolitiek

CDA-wethouders soms juist tegen, PvdA-bestuurder voor

Een CDA-wethouder die tegen het bestuursakkoord is en een PvdA-wethouder die ermee instemt. Partijpolitiek blijkt niet altijd doorslaggevend bij het al dan niet steunen van het akkoord tussen rijksoverheid en gemeenten.

Minister Donner (binnenlandse zaken) deed afgelopen weekend anders vermoeden toen hij in het tv-programma Buitenhof zei dat gemeentebesturen hun partijpolitieke samenstelling niet moeten laten mee wegen bij het besluit rond het akkoord. Het land zou onbestuurbaar worden.

Morgen wordt op het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over het akkoord gestemd. Volgens de plannen krijgen gemeenten meer taken, zoals verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en AWBZ.

Gerard Nijland vindt de uitspraak van Donner overtrokken. Als CDA-wethouder in het Gelderse Zevenaar is hij tegen het bestuursakkoord zoals het er nu ligt, al is zijn partij in Den Haag medeverantwoordelijk voor de plannen. "Ik ben aangenomen om te kijken wat belangrijk is voor de gemeente Zevenaar. Ik vind het financiële risico dat het akkoord met zich mee brengt te groot."

Ook Janny Schouwerwou, CDA-wethouder in het Friese Skarsterlân, zegt dat partijpolitiek niet meetelt. "Ik ben wethouder die door de raad vastgesteld beleid uitvoert." En de raad wil dat het college tegen stemt.

Schouwerwou zelf zag goede punten in het akkoord. Zo is zij blij met de decentralisatie, omdat zij denkt dat gemeenten beter weten wat voor burgers belangrijk is. De CDA-wethouder zag ook punten waar zij zich 'dik zorgen' over maakt. Dit heeft vooral te maken met het kleine budget dat gemeenten krijgen, terwijl zij wel extra taken gaan uitvoeren.

In het Drentse Tynaarlo is Henk Kosmeijer van oppositiepartij PvdA juist voor het akkoord. Het is volgens hem slecht dat de rijksoverheid en gemeenten 'rollend over straat' gaan. "Niet goed voor de geloofwaardigheid en het aanzien van de politiek." En: "Waar ben je als gemeente en waar is de burger als je dit akkoord afwijst? Dan kan je beter instemmen om in dialoog te blijven. Ik ben bang dat het kabinet anders zijn eigen plan trekt." Kosmeijer: "Of de PvdA nou in de regering zit of oppositie, ik ben bestuurder in Tynaarlo."

Gemeenten zijn tegen
Een gewogen meerderheid van de gemeenten is tegen het bestuursakkoord met het Rijk. Dat blijkt uit een enquête van GroenLinks. De weerstand geldt vooral de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Het VNG-bestuur wil daarom woensdag laten stemmen over het akkoord minus de bezuinigingen. Het kabinet accepteert alleen volledige aanvaarding. Overleg tussen premier Rutte en VNG-voorzitter Jorritsma leverde gisteren niets op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden