Steun aan banken kostte staat vorig jaar 193 miljoen euro

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

De Nederlandse staat heeft vorig jaar 193 miljoen euro verlies geleden op steunmaatregelen aan de Nederlandse banken. Komende jaren zal dat beeld niet veranderen. Ook dan moet de overheid toeleggen op de maatregelen die in 2008 en 2009 genomen zijn om de banken te redden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën heeft dat gisteravond aan de Tweede Kamer geschreven. Hij had er eerder al op gezinspeeld tijdens een nieuwjaarsreceptie van de PvdA in Nijmegen. Het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) ergerde zich aan het feit dat hij de informatie uit de media moest vernemen en kondigde aan de minister in het vragenuurtje van 15 januari aan de tand te voelen. Van Hijum noemde het 'bepaald niet chic' dat de Kamer niet als eerste op de hoogte is gesteld.

Volgens Dijsselbloem wordt het verlies op de steunmaatregelen vooral veroorzaakt door de verslechterde economische omstandigheden. Bovendien moeten banken buffers opbouwen, waardoor ze minder dividend kunnen uitkeren. De financiële wereld is weliswaar bezig "de weg naar boven te vinden", maar het herstel is nog niet voltooid, aldus de minister. De tegenvaller van 193 miljoen over vorig jaar is overigens al verwerkt in de Najaarsnota, de laatste tussenstand van de begroting van vorig jaar. Die is in december in de Kamer besproken.

De steun aan ABN Amro en ASR heeft de overheid 27,96 miljard euro gekost, schrijft Dijsselbloem. Daarover was zij tot nu toe 3,7 miljard aan rentelasten kwijt. De staat ontving tot dusver 328 miljoen aan dividendinkomsten en 270 miljoen aan premies op afgegeven garanties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden