Opinie

'Stessen' is pretentieloze lol in de lucht

Na drie voorstellingen met zijn tweeën heeft het duo Plien & Bianca (Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman) twee mannen opgezocht om mee te spelen, Owen Schumacher en Paul Groot. Die laatste schreef ook de tekst van 'Stessen'. Het zijn zware tijden in de luchtvaart, dus ook voor Happy Air. De piloten praten echter heel kort over de fusiegeruchten, meteen daarna begint de strijd over wie wat mag doen in de cockpit. De stewardessen hebben het over apenhaché met rode curry en de 'ongerepte ongereptheid' van de Afrikanen. Je merkt het meteen: veel diepgang is er niet in de wereld van het vliegen.

In het kort: een groep piloten, stewards en stewardessen (met zijn vieren spelen de acteurs zo'n 15 rollen) gaat op weg naar Delhi, India. Er gebeurt een heleboel en toch ook weer niks. Het is net een soap, die valt ook niet na te vertellen.

'Stessen' is bedoeld als komedie, maar is vlees noch vis. Er wordt niet duidelijk ingezet op een komisch toneelstuk, de scènes rijgen zich eerder als grappige sketches aaneen. Echt cabaret is het ook niet, want er worden alleen maar rollen gespeeld en de vierde wand - die door cabaretiers doorbroken wordt om met het publiek te praten - is gehandhaafd. Ergens tussendoor vinden we één eendrachtig lied, dus een musical is het ook niet. En daar zit 'm de kneep. Want laten we wel wezen, je hebt hier de crème de la crème van het Nederlandse cabaret op toneel! Het duo Plien & Bianca viert vanaf zijn eerste programma 'Changez!' triomfen. Paul Groot en Owen Schumacher kent iedereen als de meester-typeurs van 'Kopspijkers'. Iedereen acteert fantastisch, de scènes zijn soms hilarisch, de teksten zijn goed, de kostuums zien er prachtig uit, evenals het decor, maar er mist iets. Je raakt niet echt betrokken bij de personages, omdat je ze nauwelijks leert kennen.

Het echte drama - de tweelingbroer van stewardess Manuela heeft zelfmoord gepleegd - wordt slechts licht aangestipt. Natuurlijk heeft een van de piloten al jaren een buitenechtelijke affaire met een stewardess, zij heeft zelfs een abortus laten plegen omdat hij beloofd had daarna echt voor haar te kiezen. Ook dit drama-lijntje wordt vluchtig uitgespeeld en daarmee is de kous af. Ondanks dat alles er tip top uitziet, voelt de avond lang aan. Sketch op sketch wordt vermoeiend, een aantal grappen gaat de mist in wegens verkeerde timing en de personages worden op den duur clichématig. 'Stessen' is een avond pretentieloze lol, goed gespeeld, dat wel, maar het voldeed niet aan de verwachtingen. Althans, niet aan de mijne. En wat 'Stessen' betekent? Dat is een hippe afkorting voor 'stewardessen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden