Sterven in het zwembad

De zestienjarige jongen, die maandag in een overdekt Drents zwembad verdronk tijdens een spelletje 'onder water blijven', is waarschijnlijk het zoveelste slachtoffer van Shallow Water Blackout. Bij sportduikers, die zonder luchtflessen onder water zwemmen, is het verraderlijke verschijnsel al jaren berucht. Zij kennen het als een snelle en pijnloze bewusteloosheid die zonder waarschuwing toeslaat, net als ze bijna boven water zijn.

De meeste slachtoffers vallen bij wedstrijden wie het langst onder water kan zwemmen of de adem kan inhouden. Sylvia Dermout, arts en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde, schat dat deze bewusteloosheid in Nederland tien doden per jaar eist.

De oorzaak is hyperventilatie: vlak voor het duiken neemt de zwemmer nog snel diepe teugen lucht, zodat hij langer onder water kan blijven. Door het hyperventileren wordt de ademprikkel onderdrukt en duurt het langer voordat een branderig pijngevoel optreedt, dat naar lucht doet snakken. Het trucje is vergelijkbaar met dat van een piloot die zijn brandstofmeter uit het raam gooit en denkt daardoor langer in de lucht te blijven.

Het signaal dat de zuurstof op is, wordt niet door zuurstofgebrek opgewekt maar door een teveel aan kooldioxide. Door veel en snel ademhalen verdwijnt die kooldioxide uit het bloed en duurt het langer voordat een alarmerende hoeveelheid is opgebouwd. Omdat tijdens het hyperventileren vrijwel geen extra zuurstof in het lichaam wordt opgenomen, kan iemand onder water zuurstofgebrek krijgen, zonder het gebruikelijke waarschuwingssignaal te voelen.

Dermout adviseert zwemmers niet meer dan één diepe ademteug te nemen voordat ze onder water gaan. Ze vindt het Nederlandse zwembadtoezicht goed, maar denkt dat het onder water zwemmen beter alleen geoefend kan worden onder deskundige begeleiding.

De bewusteloosheid kan ook bij ervaren zwemmers toeslaan. Een negentienjarig lid van het Mexicaanse waterpoloteam overleed in januari, toen hij na de officiële training nog even een baantje onder water zwom. Hij viel flauw en zonk ongemerkt naar de bodem van het zwembad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden