Sterrenstatus voor 'Limoentaart'

'Hondenwonderen', opvangtehuis voor mishandelde honden, vecht tegen de bierkaai

"Pay! Kom dan, lieverd!" Klik-klak, klik-klak klinkt het, als de jonge hond de stem van Patricia Ruiz hoort. Hij rolt bijna over de kop, maar met enig gestuntel weet hij het hek te bereiken. Lopen met protheses is onhandig en vermoeiend voor een hond. Maar hij loopt tenminste.

Eigenlijk is het een wonder dat Pay de Limón ('Limoentaart') nog leeft. Vorig jaar werd hij bloedend aangetroffen op een vuilnisbelt in de Noord-Mexicaanse stad Fresnillo. Huurmoordenaars van een drugsbende hadden zijn voorpoten afgezaagd. Om te oefenen, zodat ze hun martelpraktijken effectiever op mensen konden uitvoeren. Zó wreed was de martelgang van het beestje, dat zelfs de geharde lokale kranten er verbijsterd over schreven.

Maar Pay heeft het overleefd, dankzij Milagros Caninos ('Hondenwonderen'), een opvangtehuis voor zieke en mishandelde honden in Mexico-Stad. Dierenliefhebbers leverden Pay er af, hij werd opgelapt en kreeg twee op maat gemaakte protheses. Bijna tienduizend dollar kosten ze, maar het resultaat mag er zijn: Pay rent weer vrolijk rond, zij het wat moeizamer dan voorheen.

Pay de Limón is de meest in het oog springende van 128 mishandelde, gehandicapte en zieke honden in Milagros Caninos, dat vijf jaar geleden werd opgericht door voormalig fysiotherapeut en hondenliefhebber Patricia Ruiz. Het is een oase van 5000 hectare vol hondenhokken, voerbakken en speelveldjes. Er is zelfs een kapelletje, gewijd aan Sint Roque, de beschermheilige van de zwerfhonden.

Milagros Caninos is een unicum in Mexico. Alleen al in de hoofdstad zwerven zo'n drie miljoen honden op straat. Dierenmishandeling is er aan de orde van de dag. "Dieren worden hier als objecten gezien, zelfs door de wet", zegt Ruiz.

Samen met tien fulltime medewerkers legt Ruiz haar ziel en zaligheid in de zorg voor de honden, maar het is vechten tegen de bierkaai. "Ik betaal het onderhoud uit eigen zak, maar het is nauwelijks te doen", verzucht ze. "Maandelijks heb ik zo'n tienduizend dollar nodig om alles draaiende te houden, en afgezien van wat donaties staan we er alleen voor."

Het tragische verhaal van Pay de Limón is daarom een geluk bij een ongeluk, want in de context van de drugsoorlog trekt hij meer aandacht dan alle andere honden bij elkaar. "Pay is de ster onder onze honden", lacht Ruiz minzaam. "Als we zijn horrorverhaal moeten uitmelken om geld binnen te halen, dan zij dat zo. Het belangrijkste is dat we overleven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden