STERRENKUNDE

Het REOSC laboratorium bij Parijs heeft eind vorig jaar de eerste van vier reuzenspiegels voor de Very large telescope van de ESO opgeleverd.

Het slijpen en polijsten van de spiegel, die van temperatuurongevoelig Zerodur glas is gemaakt en een diameter van 8,2 meter heeft, duurde twee jaar.

Proeven gedurende de weken voor de oplevering lieten zien dat de spiegel geheel binnen specificaties is. Over een oppervlak van vijftig vierkante meter is het holle oppervlak glad binnen vijf miljoensten van een centimeter. Naar verhouding: als de spiegel zo groot was als Nederland, was de afwijking maar twee millimeter. Het slijpen van de tweede spiegel is begonnen, de derde ligt klaar en de vierde is nog in de maak bij Schott in Mainz.

De reuzenspiegel zal te zijner tijd worden overgebracht naar de 2650 meter hoge berg Paranal in het noorden van Chili, waar het VLT-observatorium in aanbouw is in opdracht van ESO, het European southern observatory. Het wachten is nog op de mechanische telescoopstructuur, dat wil zeggen de eigenlijke telescoopconstructie en het telescoopgebouw, die momenteel in Italië worden gemaakt. DE ESO vertrouwt er nog steeds op dat juridische problemen over de eigendom van die bergtop de bouw niet zullen verhinderen.

Gecombineerd

Assemblage van de eerste van de vier VLT-telescopen is gepland voor 1997, medio 1998 moeten de eerste waarnemingen kunnen worden uitgevoerd. Het complete VLT-kwartet zal rond het jaar 2002 in gebruik zijn en dan, doordat het licht dat de vier spiegels opvangen wordt gecombineerd, de grootste telescoop van de wereld vormen.

Intussen wordt ook hard gewerkt aan de waarneeminstrumenten voor de afzonderlijke VLT-telescopen. Een van die instrumenten, een camera voor gebruik bij kortgolvig infrarood licht, wordt gebouwd door een consortium van Nederlandse en Franse onderzoeksgroepen. Nederland is vanaf de oprichting in 1962 lidstaat van de ESO, die al dertien telescopen in Chili heeft, op de berg La Silla.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden