Sterren steunen Hillary

Vrouwelijk Hollywood stemt op Hillary Clinton. Alleen Susan Sarandon ligt dwars.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

"Het gaat mij om de inhoud, ik stem niet met mijn vagina", snauwde Susan Sarandon tegen een verslaggever die haar vroeg of zij, als vrouw, op Hillary Clinton gaat stemmen. Susan - behalve actrice een voor Amerikaanse begrippen extreem-linkse activiste - wilde Bernie Sanders in het Witte Huis. Toen Hillary haar favoriet versloeg in de voorverkiezingen, was ze woedend. "Hillary is een groter gevaar voor dit land dan Donald Trump", twitterde ze.

De haat van Susan zit diep, want zij en Hillary waren ooit vriendinnen. Het is persoonlijk en het schrijnt nog steeds. "Kijk eens hoe gelukkig we waren", zei ze tegen talkshowhost Stephen Colbert, die haar op tv confronteerde met een foto van haar en Hillary, jaren geleden. "En toen moest ik het uitmaken." Waarom? Susan somde op wat Hillary in haar ogen fout had gedaan: ze steunde de oorlog in Irak, deed slechte dingen voor het milieu, hield minimumloon voor vrouwen tegen en nog zo wat. "Ze deed het achter mijn rug om, ik kan haar niet meer vertrouwen", zei de actrice verontwaardigd. Ga je dan op Trump stemmen, wilde Stephen weten. Belachelijk, riep Susan. Ze stemt op Jill Stein van de Green Party - ook een vrouw, maar kansloos.

Verder staan de Hollywoodvrouwen als één mens achter Hillary. Niet per se omdat ze een vrouw in het Witte Huis willen; de Amerikaanse showbizz stemt op een Democraat, dat is al decennia zo. Sharon Stone bijvoorbeeld vreest een nieuwe holocaust als Donald Trump aan de macht komt. Bernie Sanders zag ze niet zitten omdat ze twijfelt aan zijn geestelijke gezondheid: "Er zit een randje aan zijn gedrag waardoor ik denk: hoeveel lsd heb jij destijds gebruikt?"

Oprah Winfrey vindt het totaal niet relevant, de vraag of Hillary sympathiek is. "Je hoeft haar niet aardig te vinden, ze komt niet bij je wonen! Hou je van je land? Hou je van je vrijheid, van de democratie?" Barbra Streisand zong alleen maar: 'She's gonna win huuuuuuge'. Sigourney Weaver ziet in Hillary de redder van de planeet. Kim Kardashian, Beyoncé, Lady Gaga, Julia Roberts, Jennifer Lopez - de lijst leest als een catalogus van de entertainmentwereld. Madonna beloofde zelfs iedere man te bevredigen die op Hillary stemt - vast goed bedoeld, maar de tijd dat de superster het boegbeeld was van een nieuw soort feminisme ligt ver achter ons, zullen we maar zeggen.

Voor Meryl Streep, die zich altijd op de vlakte houdt over politiek, is het wél belangrijk dat ze op een vrouw kan stemmen, ze sprak zelfs op de Democratische Conventie. Katie Holmes kijkt met haar 10-jarige dochtertje Suri naar ieder debat: "Fijn dat ze een vrouw ziet staan die het zo goed doet."

Drie jonge showbizzvrouwen voeren echt campagne voor Hillary. De zangeressen Katy Perry en Miley Cyrus gingen naar universiteitscampussen om studenten over te halen op Hillary te stemmen. Katy droeg een T-shirt met de tekst 'Nasty Woman' - een naam die Trump aan Clinton gaf tijdens het laatste debat, inmiddels dus een geuzennaam. Miley was schaars gekleed in de kleuren van de Amerikaanse vlag, als statement richting grijpgrage mannen als The Donald. Actrice en schrijfster Lena Dunham hult zich in een jurkje met Hillary's naam als patroon - haar benen staan op de cover van dit magazine. Lena, die zich ontpopt heeft tot de stem van haar generatie, schreef in Time een essay over haar keuze. 'Ik ben erg opgewonden over de gedachte dat een vrouw president kan worden, ik dacht vroeger dat dat misschien wel illegaal is. (...) Maar ik stem heus niet alleen op haar omdat we dezelfde anatomie hebben. Ik volg mijn baarmoeder niet blind naar het stemhokje.' Er volgt een lange opsomming van al het goeds dat Lena verwacht van Hillary - ook en vooral voor vrouwen.

Rest nog de vraag: zijn er bekende vrouwen die Donald Trump voluit steunen? Tja, de stokoude countryzangers Loretta Lynn heeft wel zoiets gezegd. Maar Kirstie Alley heeft haar steun ingetrokken. 'Ik haat deze verkiezingen en ik steun niemand meer', twitterde ze begin deze maand.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden