Sterkste ploeg beducht voor nieuwe zeperd

Mapei heeft dit wielerseizoen al 25 wedstrijden gewonnen, maar manager Patrick Lefevere zou ze graag allemaal willen inruilen voor één heel mooie. Parijs-Roubaix bijvoorbeeld.

Johan Woldendorp

De sterkste formatie ter wereld laat het afweten in de koersen waarin ze in het voorjaar haar bestaansrecht ontleent. In Milaan-San Remo leek Michele Bartoli te excelleren, in de Ronde van Vlaanderen wenste Johan Museeuw op de Muur van Geraardsbergen zijn ambities te onderstrepen, maar in beide gevallen werd in een vroeg stadium al duidelijk dat het feest niet door zou gaan.

Woensdag, in Gent-Wevelgem, stond het Belgisch-Italiaanse blok er evenmin. Lefevere heeft tot op heden slechts enkele kruimels opgeraapt. Want winnen in de Omloop Het Volk en de Brabantse Pijl (beide keren Museeuw) alleen is niet voldoende voor de prestigieuze ploeg.

Lefevere ontkent het, maar het rommelt in de ploeg. De Belgen en de Italianen, ook in betere tijden geen boezemvrienden, roepen onder elkaar irritaties op. Museeuw, die een bijzondere band met sponsor Squinzi onderhoudt, zinspeelt op vertrek naar een andere ploeg, zoals het aflopen van de helft van alle contracten aan het eind van dit seizoen in het huidige klimaat geen geruststellend gegeven is. In het Belgische blad Humo sluit Lefevere trouwens ook niet uit dat hij iets anders gaat doen. De tropenjaren in het wielrennen gaan tellen.

Lefevere verengt alle problemen tot Michele Bartoli. De Italiaan verknalde het seizoen 1999 door een zware val in de Ronde van Duitsland. Hij liep een gebroken knie op en revalideerde langdurig om dit wielerjaar weer topfit en succesvol te kunnen zijn. Lefevere had zijn kaarten in het klassieke voorjaar op deze Italiaan gezet. De Primavera bleek echter te hoog gegrepen. De fysieke terugslag houdt Bartoli ook uit de Ardense klassiekers.

Omdat de ploegleiding een potentiële kandidaat op de overwinning niet kan opstellen in Luik-Bastenaken-Luik, is Parijs-Roubaix in wezen de laatste mogelijkheid voor Lefevere om nog iets van het voorseizoen te redden. In meer dan één opzicht is Mapei in de 'hel van het noorden' ook de te kloppen ploeg. De afgelopen vier jaar stonden er op de aftandse, maar daarom helemaal bij Parijs-Roubaix passende wielerbaan louter Mapei-renners op het podium: in 1996 Museeuw, Bortolami en Tafi, in '98 Ballerini, Tafi en Peeters (het jaar ervoor zegevierde de Franse outsider Guesdon) en vorig seizoen de troika Tafi, Peeters, Steels.

Vier jaar terug verordonneerde Squinzi per gsm dat Museeuw de fake sprint moest winnen. Dat maakte de verstandhouding tussen de Belgen en de Italianen er toen al niet beter op.

Voor de 98ste editie van morgen heeft Lefevere Museeuw en Tafi als kopmannen aangewezen. Gevoelsmatig ziet de Belgische manager van de ploeg het liefst zijn poulain Museeuw winnen. Twee jaar geleden kwam de veteraan in het Bos van Wallers-Arenberg ernstig ten val. Door een fout bij de medische behandeling, waardoor de knie geïnfecteerd raakte, leek het er even op dat het been van de renner geamputeerd moest worden. Koersdirecteur Jean-Marie Leblanc besloot daarop dat de renners het meest beruchte bos van van het grauwe Noord-Frankrijk voortaan 'bergopwaarts' dienen te doorsnijden. Daardoor ligt de snelheid lager en wordt het risico op een massale valpartij gereduceerd.

Sterk als in zijn beste dagen is Museeuw een serieuze gegadigde voor de overwinning. Het zal droog en stoffig zijn in de 'hel'. Het Franse KNMI voorspelt bewolkt weer, maar geen regen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden