Sterkste man van de camping wacht het allemaal in geloof af

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Boekenkast nodig? Bankstel? Schemerlamp? Hans van Rumpt heeft zijn overbodige meubilair op Marktplaats gezet. Reden: hij gaat verhuizen. "Nee, dat betekent niet dat ik een gemeente heb gevonden. Er spelen wel wat dingen op de achtergrond. Zo is er een hoorcommissie naar mijn preek komen luisteren en worden mijn contactgegevens opgevraagd. Het is vooralsnog bij informeren en luisteren gebleven, niks concreets", vertelt hij. Maargoed, zijn huis in Alblasserdam is alvast verkocht. Hij zou nu overal in het land aan de slag kunnen. "Als we nog geen nieuwe woning hebben gevonden tegen de tijd dat we eruit moeten, gaan we wel in een huurhuis zitten met het gezin. Geen probleem. Dit hoort allemaal bij het grote plan van God."

Ook het geduld van Petra de Nooy wordt nog altijd op de proef gesteld. Nee, ze is nog niet geclaimd door een kerkgemeente, zegt ze. Wel is ze met 'wat zaken bezig'. "Nee écht, daar mag ik niks over zeggen." Ze kan alleen kwijt dat het spannende tijden zijn. Mysterieus. Gauw, ander onderwerp. Had ze al verteld dat ze druk is met haar freelance kerkdiensten en dat ze de oprichters van een migrantenkerk begeleidt? En laatst was ze bij een brainstormsessie over jongeren en de kerk. Een van De Nooy's favoriete onderwerpen: jonge mensen en geloof.

"Ik vind het interessant om te horen wat het beeld is van bijvoorbeeld niet-kerkelijke jongeren over 'de dominee'. Een tijd geleden gaf ik een gastles aan een havo-klas. De leerlingen waren helemaal verbaasd mij het lokaal te zien binnenkomen", lacht ze. Dit was nu niet bepaald de zestigjarige man in toga op wie ze hadden gerekend. Of een stoffig type uit een compleet andere wereld. "Dat idee hebben mensen die niet naar de kerk gaan wel vaker. Van hen krijg ik de meest bijzondere vragen." Moet je als dominee in God geloven om het beroep te kunnen uitoefenen - bijvoorbeeld. Gelooft De Nooy dus in God? Leeft een dominee celibatair? En mag ze eigenlijk alcohol drinken? Ook willen ze altijd weten wat ze van het EO-muziekspektakel 'The Passion' vindt. Lachend: "Je hebt meteen een gesprek. Ik vind het leuk als mensen dit soort vragen stellen. Ze vertellen dan meestal ook over hun eigen ervaringen met de kerk. Dan zijn ze als kind gedoopt, maar weten ze niet waarom. Ik leg dan uit wat het geloof inhoudt en hoe ik daar zelf invulling aan geef."

De reacties die Hans van Rumpt doorgaans op zijn predikantschap krijgt, zijn niet altijd even positief. "Onkerkelijken zeggen soms: 'Daar kun je je brood toch niet mee verdienen?' Uiteindelijk komen ze tot de conclusie dat ik 'er dan toch wel heilig in moet geloven'." Ze vinden het best interessant, zijn beroepskeuze. Al hadden ze meestal een ander beeld van de predikant. "Ze zien een man in een zwart pak voor zich. Eentje die nooit een biertje drinkt of sport." Leer dan Van Rumpt kennen. "Als campingpastor deed ik mee aan de wedstrijd 'De sterkste man van de camping'. Die won ik met het onderdeel autotrekken. Vooraf had ik met wat niet-kerkelijke campinggasten afgesproken: als ik win, komen jullie naar mijn kerkdienst." Toen ze niet kwamen, heeft Van Rumpt ze uit hun tent gehaald. "Na afloop zeiden ze dat ze het een mooie dienst vonden." Over de komende tijd: "We zullen zien wanneer ik een beroep krijg. Ik wacht het allemaal in geloof af."

Petra de Nooy blijft intussen fanatiek oefenen op haar gitaarspel. Ze moet wel. "Sinds in Trouw heeft gestaan dat ik gitaar speel, vragen mensen na afloop van de dienst steeds wanneer ik eens een stukje in de kerk kom spelen."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is onder de pannen: hij heeft in mei een beroep aangenomen naar Spijkenisse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden