De Serie

Sterke vader, knokkende zoons in nieuwe Deense serie ‘Ride Upon The Storm’

Ride Upon The Storm. Beeld
Ride Upon The Storm.Beeld

De Deense serie ‘Ride Upon The Storm’ kan zich moeiteloos meten met eerder drama uit dit land. Dat komt vooral door acteur Lars Mikkelsen als de charismatische predikant die bij zijn eigen gezin de plank fenomenaal misslaat.

Hussel wat mensen uit ­bestaande kaskrakers door elkaar en je hebt een nieuwe serie. Dat hebben ze in Denemarken bedacht en zo schreef Adam Price, de bedenker van ‘Borgen’, de serie ‘Ride Upon The Storm’ over een zeer charismatische, maar tegelijkertijd ook uiterst eigenwijze oudere predikant. Een geestelijke die een betere relatie heeft met God en zijn parochianen dan met zijn twee opgroeiende zoons die hij zo graag als zijn opvolgers ziet.

Zijn vrouw, de moeder van beide twintigers, ziet het met lede ogen aan en voelt ook zichzelf zo verwaarloosd dat ze al spoedig de ogenschijnlijke vrede in het predikantengezin zal verstoren.

Diepzinnigheid

Predikant August Krogh wordt gespeeld door Lars Mikkelsen, de­ ­acteur die zo sterk de politicus vertolkte in het eerste seizoen van die andere hitserie, ‘The Killing’. De ­actrice die daarin de moeder van het vermoorde meisje vertolkte, Ann Eleonora Jørgensen, speelt in deze nieuwe serie de rol van de predikantenvrouw.

Sterke vader voor knokkende zoons, het klinkt niet direct origineel. Is al dat door elkaar husselen van bewezen kwaliteit wel een garantie voor nieuw succes? Het antwoord is in dit geval volmondig ‘ja’, en dat komt vooral door de geweldige diepzinnigheid die Mikkelsen aan predikant Krogh meegeeft.

Deze Krogh is op het ene ­moment krachtig, inspirerend en vol medeleven. Daarna slaat hij de plank op fenomenale wijze mis, vooral als het om zijn eigen gezin gaat. Als er een kleinkind in beeld komt, lijkt hij zijn toch niet onaanzienlijke ego weer volledig te zijn vergeten. De gesprekken met God die hij voert in zijn eigen kerk doen iedere twijfel over het nut van het geloof versmelten. En als toetje zijn er dan ook nog heerlijke momenten van onhandigheid, zeker wanneer hij als een stoute schooljongen zijn eigenmachtig optreden probeert te verbergen voor een steeds kritischer kijkende bisschop.

Fenomenaal contraproductief

Je kunt niet anders dan deze man verschrikkelijk haten en tegelijkertijd van hem houden. Helemaal als je hem door de ogen van zijn vrouw ziet. Want de bijdrage van Jørgensen moet niet vergeten worden, net als de manier waarop twee relatief onbekende acteurs de zonen vertolken. De een is zachtmoedig en begeeft zich van nature meer in het straatje van pa, de ander keert zich juist van zijn vader af.

Hoewel, dit soort verschillen staan in Deense drama’s nooit ­onomstotelijk vast, er zal nog een flinke reeks confrontaties volgen en het zal uiteraard allemaal weer net anders worden dan het in het begin lijkt.

Dat geldt trouwens niet voor ­alles, om toch maar een minpuntje te noemen. Want vooral het pad van de rebelse zoon tekent zich al vroeg af, iets te voorspelbaar. Maar goed, vader August komt zich er nog vaak fenomenaal contraproductief mee bemoeien, dat maakt ook deze verhaallijn zeer de moeite waard. Net als de hele serie.

Ride Upon the Storm, twee seizoenen van elk 10 uur, te bekijken via Lumière of te koop op DVD, prijs tot €29,99 per seizoen.

De Serie

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden