Sterke stijging van aantal vrouwen in marathon Rotterdam

Van een onzer verslaggevers

Hardlopen door vrouwen werd sowieso lang als iets onethisch gezien, zeker indien op de inspanning uitputting volgde. Dat is de reden dat pas in Los Angeles (1984) de marathon aan het Olympisch programma werd toegevoegd. Pas later volgde ook de tien kilometer, de 5000 meter ontbreekt nog altijd.

Hoe langer de afstanden, hoe relatief kleiner het verschil met de mannen is en nog zal worden. Een toekomstige overvleugeling van de mannen zit er niet in. Kwalitatief althans, kwantitatief wordt de kloof met rasse schreden verkleind. Wat de Rotterdam-marathon betreft, de groei van het aantal deelnemende vrouwen in de komende editie ten opzichte van vorig jaar is liefst 31 procent. De stijging bij de mannen is negen procent. In totaal hebben 10 700 mensen ingeschreven.

Ondanks de groei van het vrouwenlopen, is het soms nog behelpen. Goed, in Japan worden speciale topmarathons voor vrouwen gehouden, maar tijdens persconferenties voor de marathon van Rotterdam wordt steevast gevraagd of de organisatie iets tegen vrouwen heeft. De verklaring was gisteren weer even simpel als altijd: het miljoen dat atletenmakelaar Jos Hermens heeft te besteden is amper voldoende om het prestige ten opzichte van New York, Londen of Boston overeind te houden. Zeker tegen de voorjaarsconcurrenten Londen (ook op 18 april) en Boston (een dag later) kan Rotterdam eigenlijk alleen maar het razendsnelle parkoers in stelling brengen. De budgetten daar zijn een keer of vijf hoger.

Het is in Rotterdam of het een of het ander, waarbij de keuze altijd valt op het commercieel meest verkoopbare: een sterk mannenveld. Het is een van de redenen waarom Nederlands enige echte vrouwentopper, Carla Beurskens, nooit iets voelde voor een start op de Coolsingel.

De Limburgse, die op veertigjarige leeftijd dit jaar haar come-back maakte, is ook in de dertiende editie niet aanwezig. Zij koos enkele weken geleden voor de dollars van het Japanse Nagoya. Zo er al blikken zijn gericht op de vrouwen, dan gaan ze uit richting Anne van Schuppen, die vorig jaar de limiet voor de Olympische Spelen wel liep, maar op een verkeerd tijdstip. Nu richt ze zich op de wereldkampioenschappen in Stuttgart (limiet 2.33.00) en kan ze zich misschien optrekken aan Wilma van Onna - die haar debuut maakt - en de Belgische Christel Rogiers en Martine van de Gehuchte, die elkaar op Nederlandse bodem om de Belgische titel bekampen.

Tijdens een gisteren gehouden persconferentie kon geen nieuwe mannentopper aan het al bestaande veld worden toegevoegd. Blikvanger is de Zuidafrikaan Willie Mtolo, die reeds vorig jaar wilde starten, maar de sportboycot op zijn weg vond. Mtolo won na de opheffing daarvan de marathon van Enschede om vervolgens internationale roem te oogsten door New York op zijn naam te schrijven. De voornaamste tegenstand wordt verwacht van de Mexicaan Dionicio Ceron, een van de snelste mannen van vorig jaar, en het jonge Japanse talent Tochiyuki Hayata.

Nationaal kampioen Bert van Vlaanderen kan zonder de extra spanning van een WK-limiet aan Rotterdam deelnemen. Zijn vijftiende plaats in de Olympische marathon van Barcelona leverde hem een zogenaamde voorselectie op. Na een jaar baanatletiek keert Marti ten Kate in de Maasstad terug op de marathon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden