Recensie

Sterke Mathurin vertrekt niet met stille trom

null Beeld jean van lingende overdracht, jetty mathurin
Beeld jean van lingende overdracht, jetty mathurin

Jetty Mathurin
De overdracht
***

Als cabaretière Jetty Mathurin de vier dames voorstelt die het stokje van haar over moeten nemen, roemt zij ze een voor een. En ze benoemt dat ze allemaal een andere kleur zwart zijn. Dan onderbreekt ze zichzelf, verzucht dat ze dat van haar psychiater niet meer mag doen: duiden. Zeggen dat ze zwart zijn, want wat doet het er toe? "Het zijn vier prachtige, krachtige vrouwen."

'De overdracht', zoals Mathurins voorstelling heet, is haar laatste in het theater. Ze is moe zei ze niet zo lang geleden al in deze krant. Mathurin wil verbinden, maar voelt daar niet altijd meer de energie voor. Maar ze vertrekt niet met stille trom, dus heeft ze maar liefst vier dames mee die haar zouden kunnen opvolgen. Stacey Esajas, Jasmine Sendar, Farida van den Stoom en Jeritza Toney komen auditie doen, maar voor welke rol precies is niet duidelijk. Ze hebben alle vier hun eigen kwaliteiten en mogen hun zegje doen over het thema 'overdracht'. Dat levert goedbedoelde clichés op waar niemand iets op tegen kan hebben: wees eerlijk, heb respect voor de ander, kom op voor jezelf. Toney zorgt voor een kippenvelmoment als zij haar gitaar weglegt en zegt wat ze juist niet wil overdragen: schulden, angsten en frustraties.

Het podium voor zichzelf

Op een gegeven moment stuurt Mathurin haar opvolgsters weg en neemt het podium voor zichzelf. Dan blijkt dat ze het niet makkelijk vindt om te stoppen. Al eerder in de show maakte ze een mooie metafoor van de integratie en welke stereotiepe dingen daar telkens weer over gezegd worden door te vertellen over de invasie van de Japanse duizendknoop - een nogal verwoestende plant die inheemse planten wegdrukt en het op gebouwen, dijken en wegen voorzien heeft.

Haar engagement is dus ook nog niet gedoofd, ze gaat het alleen vanaf nu anders inzetten, vertelt ze.

De stukken die Mathurin solo doet, zijn het sterkst, ze verstaat de kunst om op een vriendelijke en grappige manier heel duidelijk te maken waar het volgens haar op staat. De dames die ze mee heeft genomen, moeten er duidelijk nog wat inkomen. Al hebben ze grappige hoogtepunten zoals wanneer Esajas vertelt dat ze koriander in de cassavesoep heeft gedaan. Een doodzonde volgens haar familie en te horen aan de bulderlach in de zaal heel herkenbaar.

Na de pauze wordt De overdracht wat rommeliger als bijvoorbeeld ook Jörgen Raymann zijn zegje mag doen. De avond duurt wat lang zonder dat het één geheel blijft. De sfeer is echter zonder meer goed en gemoedelijk. En wat Mathurin uiteindelijk wil overdragen? Je moet het zelf doen en niet wachten op anderen.

De tournee duurt tot en met 27 november. Info: jettymathurin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden