Sterke man Djukanovic stapt op na kwarteeuw regeren

Ruim 25 jaar gold hij bijna onafgebroken als de machtigste man van Montenegro: Milo Djukanovic (54). Vanaf 1991 was hij afwisselend premier, president en weer premier, met enkele korte tussenpozen. Gisteren stapte hij plotseling op. Vicepremier en geestverwant Dusko Markovic staat klaar als opvolger.

Djukanovic en zijn Democratische Partij van Socialisten gaven geen reden voor het aftreden, maar analisten zagen het al aankomen. Bij de parlementsverkiezingen van 16 oktober bleef de partij weliswaar de grootste, maar geen enkele coalitiepartner voelt er nog voor om aan te schuiven. Met Djukanovic' minder besmette opvolger Markovic wordt het waarschijnlijk eenvoudiger om een coalitie te smeden.

De oppositie verwijt de pro-westerse Djukanovic corruptie en autoritair gedrag. Ook vinden ze dat hij het gevaar van Russische en Servische inmenging heeft overdreven om stemmen te winnen. Op de dag van de verkiezingen werden twintig Serviërs opgepakt die een aanslag zouden hebben beraamd op de premier. Oppositieleden trekken de couppoging in twijfel.

Het land met slechts 620.000 inwoners is onzeker over de koers die het moet varen: gericht op het Westen, of juist op de traditionele bondgenoot Rusland. Djukanovic vertegenwoordigde de eerste stroming. Hij leidde het land in 2006 naar onafhankelijkheid van Servië. In 2012 begon hij onderhandelingen voor toetreding tot de EU, en in december vorig jaar werd Montenegro uitgenodigd als kandidaatlid van de Navo.

De pro-Russische oppositie wil het Navo-lidmaatschap tegenhouden met een referendum. Met Montenegro erbij zou de Navo de hele kust van Italië tot Turkije beheersen, een provocatie van Rusland, vindt de oppositie.

Na zijn aftreden is Djukanovic overigens nog niet uitgespeeld. Hij blijft actief binnen de partij. En sommigen geloven dat hij in 2018, bij de presidentsverkiezingen, opnieuw een gooi naar de macht zal doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden