Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Het Academisch ziekenhuis UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) (ANP)

Patiënten kunnen volgend jaar de sterftecijfers van ziekenhuizen inzien. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben vrijdag laten weten de ruwe sterftecijfers in 2010 openbaar te maken.

Patiënten en politici vragen al jaren om bekendmaking van de sterftecijfers van ziekenhuizen.

„Ziekenhuizen houden de cijfers al jaren bij”, aldus een NVZ-woordvoerder. „Maar het openbaar maken van die gegevens is lastig omdat mensen daar onterechte conclusies aan kunnen verbinden. Zo kan het zijn dat er in ziekenhuis A honderd patiënten per jaar overlijden en in ziekenhuis B maar zeventig. Patiënten kunnen dan beslissen niet meer naar ziekenhuis A te gaan. Maar ziekenhuis A neemt misschien wel oudere patiënten op. Of voert gecompliceerde operaties uit.” Daarmee lopen ziekenhuizen het risico dat ze onterecht in een slecht of juist goed daglicht terechtkomen. Ook de Orde van Medisch Specialisten gaat akkoord met de openbaarmaking.

In 2011 is het pas mogelijk voor patiënten om een vergelijking te maken tussen ziekenhuizen op basis van de cijfers. Dan publiceren de ziekenhuizen de gecorrigeerde cijfers op basis van de data van 2010. Die registratie van die gegevens zal eerst uniform moeten worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden